Ендивията е листен зеленчук, който тепърва ще набира популярност у нас. Най-често се срещат два вида - с широки и слабо нарязани лисата и къдрави - с дълбоки и ситно нарязани краища.
Акценти при отглеждането:
Култивира се като ранна пролетна или късна есенна култура.
Семената се засяват и се произвежда разсад.
Засажда се на слънчево място и на добре обработена почва.
Подходящи предшественици са бобови, картофи и др.
Може да се сее директно или първо да се произведе разсад.
Разстояния на засаждане:
За широколистната ендивия - 40-50 см между редовете и 30 см вътре в реда;
За къдравата ендивия - 30-40 см между редовете и 30 см в редовете.
Основните грижи за растенията са окопаване и поливане.
Листата на ендивията са малко по-груби и слабо горчиви. За да станат нежни, крехки и негорчиви, те се етиолират, т.е. избелват.
Избелването става след оформянето на листните розетки. Листата се събират нагоре и се завързват на върха. Около две седмици след това вътрешните листа са готови.
Салата от ендивия своден лук и ябълки
Продукти: 1 ендивия, 2 глави воден лук, нарязан на полумесеци, 2 ябълки, по възможност възкиселички, наязани на резени.
За соса: зехтин, прясно изцеден ломонов сок, пълнозърнеста горцица, сол, ким, малко пудра захар.
Приготвяне: Ендивията се накъсва и се смесва с останалите продукти. Залива се със соса.
Коментари