Ендивията е листен зеленчук, който тепърва ще набира популярност у нас. Най-често се срещат два вида - с широки и слабо нарязани лисата и къдрави - с дълбоки и ситно нарязани краища.

Акценти при отглеждането:

Култивира се като ранна пролетна или късна есенна култура.

Семената се засяват и се произвежда разсад.

Засажда се на слънчево място и на добре обработена почва.

Подходящи предшественици са бобови, картофи и др.

Може да се сее директно или първо да се произведе разсад.

Разстояния на засаждане:

За широколистната ендивия - 40-50 см между редовете и 30 см вътре в реда;

За къдравата ендивия - 30-40 см между редовете и 30 см в редовете.

Основните грижи за растенията са окопаване и поливане.

Листата на ендивията са малко по-груби и слабо горчиви. За да станат нежни, крехки и негорчиви, те се етиолират, т.е. избелват.

Избелването става след оформянето на листните розетки. Листата се събират нагоре и се завързват на върха. Около две седмици след това вътрешните листа са готови.

Салата от ендивия своден лук и ябълки

Продукти: 1 ендивия, 2 глави воден лук, нарязан на полумесеци, 2 ябълки, по възможност възкиселички, наязани на резени.

За соса: зехтин, прясно изцеден ломонов сок, пълнозърнеста горцица, сол, ким, малко пудра захар.

Приготвяне: Ендивията се накъсва и се смесва с останалите продукти. Залива се със соса.