Добивът на грозде се влияе и от съвременното микроторене с бор, манган, цинк и други елементи, които са внесени извън корените на лозовото растение.
Те повишават както продуктивността, така и качеството на продукцията, а също и устойчивостта към неблагоприятните условия на външната среда.
Много лозари вече прилагат внасяне на микроелементи в почвата, защото те допринасят и за отсъствие на заболявания на растенията.
Съвет: Микроелементите могат да се използват заедно с препаратите за растителна защита.
Могат да увеличат добива с 20-30%, като същевременно повишават от 0,5 до 2% захарността на гроздето.
Дозите микроторове обаче зависят от съдържанието на микроелементи в почвата, от състава и свойствата й, както и от нивото й на плодородие, което проличава при почвени проби.
Торовете се внасят пролетта или лятото. Лозето може да се пръска 1-3 пъти, може и повече - зависи от степента на недостиг на даден елемент.
Коментари