Преди: Сбогувайте се със старата веранда

Колкото по-голяма е една площ, толкова по-трудно вземаме окончателно решение как да я оформим. В случая разполагаме с голямо, но не особено плодородно пространство, стара скърцаща веранда и няколко добри идеи за нейното пълно обновяване!

След: Нови пътеки и прекрасни декорации

Тази градина придоби напълно нов облик, който й придава по-модерно и същевременно гостоприемно излъчване. От изгнилите дъски на верандата няма и следа, пространството е оптически уголемено от липсата на прегради, създадени са пътеки от чакъл и естествен камък, а множеството малки саксии придават необходимата доза цвят на целия екстериор. Обърнете внимание на всички дребни детайли, които правят това кътче толкова уютно - от масичките за кафе до декоративните възглавнички.

Преди: Почистете градината си от плевели

Първоначалното състояние на това местенце далеч не е по-обнадеждаващо от това на предишната градина, която видяхме. И тук тревната площ е неподдържана, а цветята са оставени на произвола. Нека видим обаче впечатляващата й промяна, която неминуемо ще ви вдъхнови да се сбогувате с бурените и в своята градина!

След: Спестете си грижите с по-непретенциозна настилка

Макар да не ви се вярва, това е дворът от предишната снимка. Най-мащабната промяна представлява подмяната на тревата с по-непретенциозна настилка, която не изисква и особена поддръжка. Това решение е подходящо за вас, ако не посещавате градината си често и нямате възможност да полагате редовни грижи за нейното състояние.

Преди: Обмислете внимателно възможностите си

Основната цел, свързана с оползотворяването на този двор, е той да стане обитаем. Подобно обширно пространство може да се превърне в прекрасна детска площадка или пък в уникална градина с цветя, стига да разполагате с достатъчно време за развиване на градинарските си умения. Ако все пак заложите именно на красива цветна градина, препоръчваме да се консултирате със специалист, който да ви препоръча подходящи сортове растения за вашия парцел.

След: Поставете мебелите върху

устойчива дървена платформа

Ето къде са се спотайвали уютът и спокойствието! На мястото на изсъхналата тревна площ е изградена дървена платформа, на която да разположите масата и столовете от стари палети, които сте измайсторили за един ден. Тук можете да се отдадете на приятни разговори с приятели в топлите летни вечери, а защо не и да си направите семейно барбекю през уикенда?

Преди и след: Направете си от нищо - нещо

Реализирането на тази идея изисква повече време и отдаденост, но гарантираме, че ще си струва. Не оставяйте двора си да пустее , а усвоете нови градинарски похвати, докато полагате редовни грижи за няколко овощни дръвчета, храсти и цветни лехи. Търпението ви ще бъде възнаградено, когато с усилия и постоянство превърнете празното място в приказна градина!

Преди: Озеленяването ще вдъхне живот на екстериора

Защо да се ограничавате с подобна малка веранда, когато разполагате с обширен двор? Подобрете екстериора на къщата си, като премахнете всичко излишно и помислите за озеленяване на широкото безплодно пространство.

След: Прекарайте пролетта и лятото навън

А ето и нашата идея за това как да направите една наглед мрачна обстановка уникално място за прекарване на слънчевите следобеди! Тук основна роля играе подходящата настилка, която позволява поставянето на градински мебели, като маси, столове, пейки и дори цели беседки. Кокетните декорации пък придават неподправена красота, която ще очарова вашите гости!

Преди: Всяка градина се нуждае от доза цвят

Тук ситуацията е подобна, като високата ограда ограничава донякъде възможностите за усвояване на площта. Чудесата в екстериора обаче са напълно възможни и сега ще ви покажем как да добавите малко цвят и настроение в тази скучна обстановка.

След: Интересни цветови съчетания

През лятото обикновено вечеряме навън, затова ви предлагаме начин да пренесете тази традиция и в своята градина. Освен голямата трапезарна маса, можете да добавите диванчета и столове, а навесът в подобни случаи е задължителен елемент от обзавеждането на двора. Придайте щипка колоритност на обстановката, като заложите на интересни цветови комбинации и смели контрасти!

Преди: Малкият двор има скрит потенциал

Ако и вашият двор е със скромни размери, подобно на този, вижте как да го преобразите напълно, без това да ви коства много усилия и средства. Запретнете ръкави, подберете идея, която да ви допада и сътворете сами невероятна атмосфера от наглед неизползваемата площ.

След: Изберете сгъваеми мебели и малко декорации

Ето как сами можете да добавите цвят и настроение към градината си, при това без да инвестирате много средства в това начинание. Обмислете добре къде да разположите градинските мебели, така че пространството да не се смали оптически и да не изглежда претрупано. За целта ви препоръчваме да не залагате на масивни мебели и прекалено много декорации.