Болестта сачмянка напада почти всички костилкови овощни - сливи, череши, кайсии, вишни и праскови.
По листата се развиват дребни червеникави точици. В центъра им тъканта некротира и опадва, получават се малки дупчици. При силно нападение завръзите засъхват и окапват, а при по-слабо - се деформират и напукват, по-късно загиват.
По плодовете на черешата се образуват кафяво-червени петна. Тъканите спират да нарастват и се получава вдлъбване, а месестата част на плода остава сраснала с костилката.
По плодовете на прасковата и кайсията се появяват дребни закръглени бледокафяви петна, ограничени с бледочервен венец. Засегнатата тъкан засъхва и отпада - образуват се вдлъбнатини, които се изпълват със смола.
Прасковата се напада по-рядко. Петната се разрастват по-силно и обхващат пръстеновидно едногодишните клонки, причинявайки загиване на връхната им част. Около тях често има смола.
Какви мерки да се предприемат:
Третиране във фаза бял бутон.
След цъфтежа се правят 2-3 пръскания. Може да се използва един от следните препарати: дитан М-45 - 0.03%, тирам 80ВП - 0.3% и др.
Коментари