Овчарски кучета от породата кангал продължават да нахлуват през българо-турската граница в района на Сакар и тероризират граничните села, пише haskovo.net.

За 100-килограмовите кучета мигранти пръв писа "24 часа".

Огромните животни разкъсват домашен добитък и дори нападали хора. Възрастното население на крайграничните села се отбранява с вили, коси и пиратки. 

Изправени на задните си крака, кангалите надхвърлят човешки ръст и стигат до 80 кг тегло. Хората по цялото протежение на границата от Свиленград до Малко Търново се оплакват. В бургаското градче кметът е внесъл докладна за справяне с напастта, жителите на свиленградските села Маточина и Сладун също са се жалвали на горското и гранична полиция.

„Само дето до арменския поп не сме стигнали, ама едва ли ще помогне” , казва Саид Ибрахимов от съседното село Студена. Той е пастир и по думите му потърпевш от кангалската атака.

Най-засегнати са в Маточина. В края на миналата година кангалите разкъсали две прасета, пуснати на паша. По непотвърдена информация и тази година имало изкормено прасе, при това направо в кочината. Имало изпохапани крави и волове.

„По всичко изглежда че животните са държани гладни, направо са освирепели от глад” смятат селяните от Маточина. Изненадващо, те определиха кангалите като мирни животни, които не посягат на хора и пазят добитъка, ако не са озлобени или гладни. Нападащите кангали били питомни, някои били с нашийник, но явно са напъждани да си търсят храна из горите, предполагат потърпевшите. 

Поради липса на реакция от страна на институциите, местните са замислили да поканят ловна дружинка, която да разреши проблема от раз. Селяните били стари за тази работа пък и им забранявали да имат оръжие понеже били в първа гранична зона. Отделен е въпросът дали и ловците биха имали правомощия да отстрелват кучетата, но ако се налагало, щели да ги пишат за вълци и да обосноват излета с лов на хищници. Той не само не се забранява от държавата, ами и се насърчава с премии и заплащане.

Кангалите са така наречените Анадолски овчарки, но защитата на овцете и добитъка е вторично следствие от създаването на породата. Кучетата са били селектирани и развъждани, за да бъдат охрана на турските султани. Считат се за благородна и много вярна порода. В Турция са толкова популярни, че на тях или по-скоро на първите им стопани е кръстен и град Кангал в Анадола.