Изварата е ценна диетична храна, богата на белтъчини и бедна на мазнини.
Освен това съдържа в големи количества фосфорни и калциев соли. Също и метионин - аминокиселина, необходима за работата на черния дроб.

Затова се препоръчва като съществен основен компонент в различни диети - особено за пациенти с жлъчни и чернодробни заболявания.

Как се получава изварата

Производството се състои в подквасване на млякото с млечно-кисели бактерии и отделяне на суроватката с цел да се получи концентриран белтъчен продукт. Според начина на съсирване на млякото се различава киселинна или сирищна извара от обезмаслено или пълномаслено мляко.

В домашни условия

извара може да се получи чрез подквасване с кисело мляко, преди още прясното мляко да е кипнало. Изварата подлежи на лесно разваляне и затова трябва да се консумира за 12часа, ако не е съхранявана в хладилник, или за 36 часа, ако е съхранявана в
хладилник.

Високото съдържание на пълноценни белтъци прави изварата продукт с висока хранителна стойност. В диетичното хранене намира приложение

безсолната прясна извара

получена от обезмаслено мляко. Тя е особено полезна при заболявания на черния дроб, сърдечно-съдовата система, костите и др., при атеросклероза, туберкулоза на белите дробове (поради високо съдържание на калций), затлъстяване и др.

Изварата е подходящ продукт за провеждане на разтоварващи дни

В определен ден от седмицата се приемат 500-600 г безсолна и обезмаслена извара
със 150 г мед или захар, разпределени на 5 равни порции за деня. По този начин затлъстелите хора могат да загубят 2-3 кг от теглото си.