Опитни пчелари твърдят, че за тях няма по-радостно от събитие на пчелина през пролетта от първото облитане на пчелите, наричано още очистително след зимуването

Това е радостно събитие, защото показва, че почти 100 процента от пчелните семейства, които са се очистили дружно, са презимували успешно. И че започва активният пчеларски период. Това обикновено става в по-топли слънчеви и безветрени дни, когато на сянка температурата достигне 12-14 градуса.

През зимата пчелите успяват да поддържат в кошера необходимата им температура, но не могат да прочистват чревния си тракт и в дебелото им черво се натрупват екскременти. Затова за пчелите е много важно пролетното облитане. Колкото по-рано се случи толкова по-рано започва развитието на пчелното семейство

Наблюдавайки очистителното облитане, пчеларят може да прецени моментното състояние на пчелните семейства. Ако види, че те летят енергично и дружно, значи всичко е нормално. Ако забележи поединично и бавно излитане на пчелите, разпълзяването им по прилетната дъска, то значи семейството не е в ред.

Важно е преди очистителното облитане пчеларят да свали клиновете и мишепредпазителите и да почисти запушените с мъртви пчели входни отвори, за да могат да летят безпрепятствено. Ако облитането на пчелното семейство е дружно, а след това пчелите започнат да почистват подмора, се смята, че семейството е презимувало успешно.