Вследствие на 4-5-дневните бързи проверки на тържища и борси бяха спрени близо 19 тона продукти, продължаваме да проверяваме границата. Това каза фокус инж. Антон Величков, заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), във връзка с проверки за произход и качество на преси плодове и зеленчуци, влизащи в страната ни през граница.

Той посочи, че първоначално са направили проверки по борси и тържища.

„В нея се установи доста голямо количество спрени продукти за консумация. Предимно са пресни плодове и зеленчуци, с произход от Гърция”, заяви той.

„Вследствие на 4 – 5-дневни бързи проверки бяха спрени близо 19 тона. Това ни провокира да направим и следващата крачка – да застанем на границата”, обясни заместник изпълнителният директор на БАБХ.

По думите му, в момента основно се следи за качеството на стоката, която влиза в страната и която е предназначена за нашия пазар. „Следи се дали пратките имат всички необходими документи, както и за произхода ѝ. По отношение на доматите, знаете, че имахме проблеми с тези, които идват от Гърция, и проверяваме дали и тези не са заразени с миниращ молец”, припомни той.

Инж. Антон Величков добави, че се проверяват ГКПП „Капитан Петко войвода–Орменион”, ГКПП „Илинден-Екзохи” и ГКПП „Кулата – Промахон”. „Има практика, когато се установяват подобни проверки, вносителите да променят маршрута си. Затова за такъв тип контрол сме включили и македонските пунктове „Гюешево” и „Златарево”, уточни той.