Светлана Боянова: Трябва бързо да се адаптираме, ако искаме да сме част от световните тенденции

Възможностите за иновации в българското земеделие в условията на новата Обща селскостопанска политика на ЕС, чрез нейния ключов подход - Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ), представи Първата международна конференция "Иновациите в българското земеделие", състояла се наскоро в рамките на АГРА 2016.

Конференцията бе организирана от Институтът за агростратегии и иновации, Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Тракийският университет - Аграрен факултет.

Тя бе открита от посланикът на Кралство Норвегия в България Гюру Катарина Викьор и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцунян.

"Бъдещето на земеделието е в иновациите и зелената икономика", заяви на конференцията Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации:

"Иновацията е ключова за българските фермери и преработватели, затова тази конференция цели да провокира всички участници и да излезе от теоретичното възприятие за иновации, за да започне истинската дискусия за практическото внедряване на иновативни решения в бизнеса", подчерта Боянова.

Според нея "това е амбициозно, но не е невъзможно и трябва да се адаптираме бързо, ако искаме да сме част от световните тенденции."

Важно е и да "помислим как да станем по-конкурентни, а не да считаме, че иновацията се свежда до правна закрила с патент", подчерта още тя.

ПРСР влиза в ключовата си фаза, след тази година мерките за инвестиции ще са вече история и ще останат мерки за иновации. Това каза Антон Аспарухов, директор на дирекция "Развитие на селските райони" в МЗХ: Иновациите са най-добрият инструмент за повишаване добавената стойност в земеделието. Те са и начин за бързо повишаване на конкурентоспособността. Именно иновациите са във фокуса и на мярка 16 от ПРСР, макар тя да се казва "Сътрудничество".

По думите му от анализа на предния програмен период е станало ясно, че е скъсана връзката между науката и земеделските стопани и че научните разработки стоят по рафтовете...

Ръководителят на EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия Паком Еуенга представи концепцията на Европейското партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост.

Холандските решения на предизвикателствата в земеделието бе темата на презентацията на съветника по земеделие, природа и храни в Холандското посолство Емар Хемеке.

А Йохан Елингсен от Норгес Вел - най-старата неправителствена организация в Норвегия, заяви пред присъстващите, че устойчивото развитие на селските райони може да се реализира единствено при успешно развитие на фамилното фермерство и семейните ферми.

Наред с въвеждането на иновации в стопанствата и прилагането на зелени практики, това би гарантирало едни постоянни и сигурни доходи за хората в селата.

Общият извод от конференцията е, че е нужна коренна промяна в аграрната политика на България и начина на подпомагане.