Много ниви и пасища са разположени не в равнините, а на склоновете на различни хълмове. За фермерите е трудно да обработват такива терени - не всяка техника се справя с релефа. За да им помогнат, британските инженери от технологичната компания Ibex Automation, разработиха роботизиран помощник.

Той с лекота може да маневрира около овцете и кравите, пасящи на стръмни склонове. Освен това, той може да намери и при нужда да унищожи плевелите.

Роботът на верижната платформа има всевъзможни датчици и програма , която му позволява да се ориентира в дадената местност.

Той не се бои от калта и може с лекота да се придвижва по нея, както и сред гъста растителност. Без усилия се спуска по стръмни склонове с наклон до 45%.

Само във Великобритания има около 42 хил. овцеферми и 17 хил. млечни ферми. Средният им размер достига площ от 57 хектара. В някои райони, където са разположени фермерските полета, се появяват плевели, които може и да са токсични. Освен това, без редовна обработка някои плевели могат да се превърнат в цял храсталак. Това безпокои овцевъдите - животните често се губят, търсейки храна.

Да се почистват пасищата от плевели, особено на стръмните склонове, е доста трудно, а и вредно за екологията. Представителите на Ibex Automation смятат, че в случая е доста по-безопасно и удобно да се използва автономния робот.

Роботът разпознава плевелите и не ги бърка с културните растения. Роботизираната ръка отстранява вредните растения. Така фермерският помощник си проправя път даже и в труднодостъпни места. Ръката може да бъде използвана и за превозване на различни товари.

Освен това роботът самостоятелно избира оптималните маршрути и предоставя на фермера видеонаблюдение. Апаратът с акумулатори може да работи цяло денонощие далеч от своята база.

Това е първият робот, способен да се справи с условията за работа във ферма, даже и в такива трудни райони, като например йоркширкските планински ферми, отбелязва ръководителят на проекта доктор Чарлз Фокс (Charles Fox).

Моделът на робота-фермер е проектиран по военни стандарти, за да може да преминава там, където другите транспортни средства са безсилни.

За отбелязване е, че в скоро време започват полевите изпитания на апарата, които ще продължат до края на годината. Цената на робота-фермер ще е доста висока, както тази на всъдеходите.

Във връзка с това в последно време учените все по-често повдигат въпроса за възможната безработица, ако хората започнат масово да използват труда на различни роботи.