Регистрираните нови трактори във Великобритания с мощност над 50 к.с. През 2015 г. са 10 842, което е спад от 12,8% в сравнение с предходната година. Според Асоциацията на инженерите в земеделието (AEA), това е най-ниската цифра от десетилетия насам и ясно отразява трудните условия, с които се сблъскват фермерите в година, когато цените на всички основни земеделски продукти бяха изключително ниски.

Краткосрочните прогнози за продажбите също не са розови, посочват от Асоциацията. Те също посочват, че за да се повишават цените на зърното през 2016 г. Трябва да се случи някое изключително природно бедствие в Северна или Южна Америка, което да наруши баланса в търсенето и предлагането.
А за да се увеличи търсенето на мляко ще трябва страна като Китай коренно да промени хранителните си навици или да се случи неочакван бум в прираста на световното население.
„Порочния кръг от свръхпредлагането каро производителите да произвеждат все повече на все по-ниски цени“, се посочва в съобщението на Асоциацията.
Цените на зърното имат директна връзка с продажбите на земеделска техника, тъй като половината от всички произвеждани земеделски машини се продават именно в сектора на зърнопроизводството. В млекопроизводството се реализират една четвърт от продаваните машини, докато овцевъдството поема едва 10-15 на сто.
Статистиката за продажбите на трактори във Великобритания също показва, че най-много е спаднало търсенето на трактори с мощност 140-160 к.с., докато продажбите на машини с над 240 к.с. се развиват добре.
“Клиентите, които купуват големи машини най-вероятно ще следват плановете си за подмяна на машинния парк. Обратно, тези, които работят с малки машини е много по-вероятно да вземат своите решения въз основа на текущите цени на земеделската продукция“, обясняват положението от Асоциацията.