В момента 5588 фермери обработват 79% от земята. Стопанствата до 1000 дка се обработват от 55 563 стопани.Това каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос от проф. Иван Станков за политиката на министерството за стимулиране на дребните и средните земеделски производители.

Не всички фермери със стопанства до 1000 дка обаче са малки стопани, уточни Танева. Защото ако се произвеждат плодове и зеленчуци, стопанският финансов обем в евро е достатъчно висок и тези ферми са устойчиви земеделски стопанства, даде пример тя.

С приоритетна подкрепа са недофинансираните през годините отрасли в българското земеделие като животновъдство, плодове и зеленчуци, които в пъти намалиха производството си, отговори на въпроса министърът на земеделието. България прие таван за директните субсидии за обработваема земя - за да не отиват средствата само в големи стопанства, се прилага намаление от 5% за сумите между 150 хил. и 300 хил. евро и от 100% за субсидията над 300 хил. евро, припомни Танева.

Според концепцията през 2015-2020 г. няма да има прехвърляне на средства между директните плащания и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за новия програмен период (2014-2020 г.).

За да бъде избегната сегашната концентрация на средства от директните плащания в големите стопанства, е въведена и Схемата за преразпределително плащане. За първите 300 дка (30 ха) на всяко стопанство ще се получават допълнително 15 лв. на декар към основните директни плащания, които са в размер на 30 лв. на декар.

По линия на държавните помощи през миналата година, най-вече по "де минимис" парите са разпределени с горен таван при животновъдите с 200 броя крави. По този начин 11 742 хил. лева са доразпределени именно към малки и средни земеделски стопанства, подчерта министър Танева.