Вчера финансовите пазари отново паднаха, следвайки поевтиняването на нефта, забавянето на китайската икономика, а също и опасността от отслабване на европейския банков сектор.

Суровинните пазари демонстрираха устойчивост, независимо от срива на фондовия пазар, който може да провокира и техния спад.

Египет объяви нов търг за закупуване на пшеница, като въпросът за качеството, както и преди си остава, което съответно предизвиква опасенията на международните пазарни оператори.

Тази седмица Брюксел пусна експортни сертификати за 589 000 т пшеница - като цяло от началото на сезона това са 16,2 млн тона. За ечемика те са за 103 000 тона , а от началото на сезона - 6,4 млн тона. Сертификатите за царевицата са 182 000 т, и като цяло - 8,9 млн тона.

Царевицата, както и преди, е в неизгодна позиция , поради конкуренцията с другите зърнени и ниските котировки в Чикаго.

Пазарът на рапицата отскочи буквално преди края на борсовата сесия, след продължителен спад, предизвикан от поевтиняването на петрола. Устойчивостта на соята, благодарение на добрите данни за експорта на САЩ, също даде рамо на рапицата.

В Чикаго данните за експорта на царевица бяха разочароващи - 346 100 тона срещу очаквания в диапазона 800 000 т - 1,1 млн т. На пазара на пшеницата активността си остава много ниска.
Освен това царевицата се оказа под натиск, заради растящите запаси от етанол.

Връщането на китайските оператори след празниците навярно ще даде някаква подкрепа на пазара. Но идването на южноамериканската реколта, може да ограничи потенциала му.