Почти всички цветни култури в ранните стадии от развитието си се поразяват от болести, които носят общото название - сечене по разсада. Особено застрашени са астрата, цинията, антириниума, лобелията, петунията, салвията.

Сеченето по разсада се предизвиква от няколко вида, обитаващи почвата, гъбни патогени от различни класове, различаващи се по биологичните си особености, но приличащи си по това, че всички те предпочитат да се хранят с много млади растения.

Те заразяват основата на стеблото при младите растенийца, понякога и корените. На поразените места стеблото и корените потъмняват, изтъняват и загниват. Заболелите растения повяхват и в продължение на 3-4 дни загиват.

При заболяване на по-възрастния разсад в долната част на стеблото се откриват малки кафеникави участъци, растенията не загиват, но се развиват зле. Основният причинител на инфекцията е почвата.

Вертилацийно или фузариозно увяхване

Растенията завяхват и изсъхват. Ако разрежете поразените корени и стебла, ще забележите потъмняване на съдовете. Най-вредно е увяхването за астрите, антириниума, салвията. Мерките за защита са същите както при сеченето на разсада. Желателно е да отглеждате устойчиви на заболяването сортове. Увехналите растения трябва да отстраните заедно с прилежащата към тях почва.

При заболяването СИВО ГНИЕНЕ се появяват кафяви разрастващи се гнилостни петна върху листата и стеблата. Често при влажни условия на поразените части се забелязва сив праховиден или пухест налеп на спороношенията на гъбата причинител. Силно страдат гергините, аквилегията, балзаминът, цинията.

За лечение се препоръчва двукратно пръскане с медно-сапунен разтвор и фунгициди.

ОСВЕН ТОВА:

Някои цветни култури като петунията, цинията, цинерарията са податливи на БРАШНЕСТАТА МАНА на практика през целия си вегетационен период. На двете страни на листната пластина е забележим бял налеп, образуван от мицелите и спорите на гъбата. При първите признаци на заболяването на всеки 7-10 дни се прави пръскане с 0,5 процентен разтвор на калцирана сода или медно-сапунен разтвор, настойка от чесън. От фунгицидите е ефективен топаза. Силно поразените растения е ПО-добре да унищожите.

Проявите на ПЕРОНОСПОРАТА са сходни на сивото гниене, но некротиралите места са ПО-тъмни на цвят и върху тях не се образува характерния за сивото гниене налеп, но от долната страна на листата се появява лек бял налеп. Инфекцията се пренася чрез растителните остатъци и ПО-рядко чрез семената. поразява антириниума, салвията, цинерариума. Заболяването се развива само при условия на повишена влажност.

Подобни признаци предизвиква и ФИТОФТОРАТА, предизвикнвана от подобни биологични патогени. Силно страдат петунията и декоративния тютюн.

Не използвайте една и съща почва

Основни причини за сеченето ПО разсада са:

непрекъснатото използване на една и съща почва в продължение на няколко години;

уплътняването на почвата;

сгъстените посеви;

използването на сухи семена с ниска кълняемост;

нарушаване на режима на влажност, светлина и температура.

Профилактични мерки:

използвайте качествена незаразена почва;

създавайте благоприятни условия за развитието на разсада;

не прехранвайте растенията с азотни торове;

подхранвайте с фосфорно-калиеви торове и микроелементи;

пръскайте редовно растенията с растежни регулатори, които повишават имунитета и устойчивостта на растенията към заболявания.

Частично оздравителен ефект оказва и поливането на растенията със светло-розов разтвор на калйев перманганат.

Ако насипете в сандъчетата торф или пясък над поразените места ще се образуват нови корени, за сметка на които растенията ще се развиват по-добре.

Бактериален рак

Проявява се в образувани на коренната шийка и корените кръгли твърди нарасти с различни размери. Бактериите се съхраняват продължително време в почвата, в растенията проникват през ранички на корените. Болестта се развива на почви с неутрална или киселинна реакция, при недостатъчно поливане. Поразените растения се унищожават. Подобни образувания се появяват на растенията от семейството на зелевите, причината за това е заболяването ГУША, възбудителят на което също се съхранява в почвата.

БАКТЕРИАЛНАТА ПЕТНИСТОСТ поразява гергините, лобелията, циниите, петунията, при което върху листата се появяват кафяви мазни петна с размер до 20 мм. Впоследствие те се сливат и обхващат цялата листна пластина. Поразени участъци се появяват на стеблата и цветните пъпки.

При СЪДОВАТА БАКТЕРИОЗА първо пожълтяват долните листа, а след това увяхват отделни разклонения или целите растения. При разрез на стеблото се забелязват потъмнелите проводящи съдове. Причинителят се съхранява в семената, растителните остатъци.

ВРЕДИТЕЛИ:

Разсадът на ароматния грах, салвията и други растения често се поразява от листни въшки . Те изсмукват сока от младите растения, поради което листата се сбръчкват и пожълтяват. При откриване на единични екземпляри ги отстранете с четка и добре измийте растенията с вода . При нужда повторете процедурата. Ако въшките са много, растенията напръскайте с разтвор на тютюн, аконит, хилядолистник или препарат.

ПОДВИЖНАТА ЩИТОВКА се появява на растенията при понижена въздушна влажност . При силно поразяване листата пожълтяват, свиват се, върху тях се забелязват паяжини. Важно е периодично да преглеждате растенията и да отстранявате единичните екземпляри , които може да премахнете с четка, а растенията след това да измиете с вода. Ако щитовките се появят отново се препоръчва пръскане с настойка от лук или чесън . Силно поразените растения обаче ще трябва да унищожите.

Попадналите в почвата МОКРИЦИ, СТОНОЖКИ, ДЪЖДОВНИ ЧЕРВЕИ повреждат корените и основата на стеблата на разсада .

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗАЩИТА НА РАЗСАДА:

използвайте здрави качествени семена с висока степен на кълняемост ;

дезинфекцийрайте семената;

използвайте за отглеждане на разсада само незаразена, нова почва;

изхвърляйте растенията с нарасти или потъмнявания върху корените и стеблата , увехнали, с некрози или налепи по листата;

съблюдавайте изискванията ПО отглеждането на всеки вид.

Ако сте решили да закупите готов разсад, старателно прегледайте растенията, избирайте най-силните, без признаци на поразяване.