Контролът върху изпълнение на проектите по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, ще бъде вече по-активен и строг, заяви директорът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов на четвъртата национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България, цитиран от investor.bg.

Според него експертите на фонда са се сблъскали с опити за манипулации и докато оценявали проекти по отворените през 2015 г. подмерки 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства, 6.1 - Стартова помощ за млади земеделски стопани и 4.2 - Инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти.

Порожанов е привел и примери за двойно завишени цени на хладилни камиони в проекти за земеделска техника, опити за изкуствено разделяне на стопанства, измамни проекти за отглеждане на зайци и пъдпъдъци, при които животните не са налични.

"Има хиляди консултанти. За съжаление, всички тези манипулации идват именно от тях", е казъл шефът на Държавния фонд, който е определил и като "творчески идеи на консултантите" проекти за производство на вино не от грозде, а от плодове.

Според него вече контролите на проектите ще са много по-активни между първата и третата година. Ще бъде завишен контролът както на бизнес плановете, така и за това дали фермерите изпълняват поетите ангажименти в даден срок. Заложена е вече и опция за канцелиране на договори, ако първоначалните инвестиции не бъдат направени за даден период.

Ще бъдат проверени и проекти по старата ПРСР за калифорнийски червеи.