Няма повод за протести на производителите на тютюн, каквито бяха анонсирани за днес в столицата, каза в интервю за БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Той обясни, че изкупната кампания се развива в нормален ритъм и ще приключи „на сто процента“ до края на месеца:

"В момента изкупната кампания от реколта 2015-а. На фона на произведени около 22-24 хиляди тона тютюн в страната има неизкупени все още около 2 хиляди и 700 тона тютюн, това са 10 – 11 % . Абсолютно е нормално, след като се има предвид, че изкупната кампания стартира през месец ноември. По празниците беше спряла изкупната кампания, но се получи рестарт през месец януари и се надявам до края на февруари изкупната кампания да приключи на 100%.

В тези цифри, които цитирах, има тютюни, за които има договори между тютюнопроизводители и търговци, което означава осигурен пазар за суровината и може би около 50% от тези количества не са договорирани, но от контакта ни с фирмите, от контакта ни с Министерство на земеделието, фирмите дават уверения, че, освен че приоритетно ще изкупят договорираните количества, ще се нагърбят и с изкупуването на количества, за които тютюнопроизводителите нямат договори с операторите".