Рентабилността във всяка свинеферма зависи от много и различни фактори.  Но основният е здравината на краката на свинете. От факторите, които влияят за появата на уврежданията по краката на свинете, е храненето. Влиянието му се свързва с образуването на роговото вещество на
копитото. При неправилно хранене включително и прехранване роговото вещество е по-устойчиво и лесно се поддава на напукване и деформация. В това отношение добър показател е

цветът на копитната капсула

Свине с непигментирано светло копито куцат по-често, защото минералните вещества в роговата капсула са по-малко. Свине, които се угояват с големи количества млечни или кухненски отпадъци и се държат в помещения с мокри и мръсни подове, са подложени по-често на гниене на копитата.

Други причини за залежаване и куцота при свинете са някои заболявания като родилна треска, рахити, отравяния с живачни съединения. При тези случаи животните окуцяват по-често с предните крайници.

Добра профилактична мярка е периодичното потапяне на краката на свинете във воден разтвор от 5% син камък и 10% формалин. Освен периодичните бани на краката с горепосочения разтвор добър

профилактичен ефект срещу напукването на копитата и кожата

на краката оказва добавката на биотин (витамин Н) по 500 микрограма на глава дневно.

А във връзка с увреждане на крайниците на мъжките и женските ремонтни прасета трябва да се внимава много за заболяването остеохондрозис, напомнят ветеринарните специалисти. Защот според статистиката в някои разплодни стада 30-40% от тестираните ремонтни прасета са засегнати от него. И това се дължи на неправилно хранене - високо ниво на протеин в смеската, а недостатъчно фосфор.

ВАЖНО! В смески с високо съдържание на соев шорт и ечемик фосфорът се намира под формата на фитин, който е неусвояем от организма на свинете. Поради недостатъчното количество фосфор в организма се

повреждат хрущялите в колянните и скакателните стави

Ставите надебеляват, а отделни участъци на кожата се покриват с груби, без блясък косми. Задните крака се изнасят по-напред под тялото като саблевидна постановка.

Ремонтните свине имат неестествена скована походка

Важното е, че това заболяване може да не се манифестира до полова зрялост, а по-късно при заплождане и бременност на свинете. Костната дисфункция, придобита в млада възраст, при подрастващите прасета е невъзвратима и се проявява след половото съзряване на животните.

Свинете, хранени с непълноценни смески (високо съдържание на фитин) през бременния период, имат груби, без блясък косми. Опадване на косми се наблюдава в отделни части на кожата и след това окуцяване. А окуцелите бременни свине раждат и отглеждат слаби прасила, което срива рентабилността на свинефермата.