Вече на всички земеделски производители им стана известно, че от тази година, за да подаде заявление за подпомагане, всеки кандидат следва да притежава съответните правни основания за ползване за площите, които декларира.

Въпреки това фермери твърдият, че неясни моменти не липсват.

Първата разлика от миналата година за която трябва да знаят, е че през тази кампания могат да се заявяват само площи, които влизат в обхвата на границите на имотите, за които е регистрирано тяхното правното основание.

Срокът за регистриране на правните основания изтича след дни - той е до 15 февруари 2016 г.

На второ място фермери продължават да питат за кои схеми за подпомагане са им необходими правните основания за земята.

Трябва да са наясно, че при подаването на заявленията за директни плащания правното доказване на земя с документ за собственост или ползване ще се изисква от всички стопани, които кандидатстват по схемите за площ, преразпределителните плащания, зелените директни плащания. Те се изискват и от младите земеделски стопани, кандидатстващите за обвързано с подпомагане, дребните земеделски стопани.

Производителите могат да представят пред общинските служби както нотариални актове, така и решения на общинските служби по земеделие и вписани договори, с които се придобива правото на собственост върху земеделски земи.

Валидни са и решения за уедрени имоти по план за уедряване по собственост и съдебни решения, които заместват актовете за собственост.

Общинските служби по земеделие са длъжни да регистрират всяко правно основание за ползване на имот, съобразно представените документи и срока им на действие.

Проблем би могъл да възникне в землища, за които са подадени заявления за изготвяне на споразумения за ползване, но в които до момента все още не са издадени заповеди за това от директорите на областните дирекции по земеделие.

На такива места участниците могат да поискат да се издаде заповед от министъра за изготвяне на разпределението на масивите за ползване, която обаче ще е необходимо да е с дата до 15 февруари 2016 г., се казва в указанията на МЗХ.

На следващо място проблем могат да създадат разпределените от миналата година за обработка ничии парчета обработваема земя. Затова платете си "белите петна" ако не сте го направили. Ако това не е станало, тогава се губи правното основание за ползването им, респективно не могат да се заявяват площите.

От тази година общинските служби по земеделие трябва да издават на всеки кандидат справка за регистрираното му правно основание и/или графичен файл с географските граници на регистрираното ползване.

Стопаните обаче са длъжни да проверят сами дали коректно са отразени правните основания за ползване преди да ги получат като справка.