Добре известните в Европа финландски култиватори Potila са предназначени за фермерите, които търсят мощност на инвентара, производителност в работата и издръжливост в износването.

Полето е готово за засяване само след еднократно минаване, благодарение на вибриращите S-образни работни органи с размери 11х40 мм, разположени в 8 реда с разстояние между тях 7 см и 8 см, в зависимост от модела. Те осигуряват перфектна предсеитбена обработка на семенното легло и намаляват теглителното изискване на машината, благодарение на което се постига нисък разход на гориво.

Интензивното вибриране на S-образните работни органи разбива буците от оранта и в същото време запълва празнините. Сеитбеното легло е обработено толкова добре, че дори дребнозърнестите култури имат оптимални условия за поникване. Мощната подравняваща дъска Crossboard, пред и зад работните органи, смила и натрошава буците и изравнява почвата, а пружиниращите органи отзад разрохкват повърхността и създават ефективна защита срещу образуване на кора.

Благодарение на тези пружиниращи органи, по-дребната фракция от почвата слиза в дълбочина 5-6 см, където се намират семената. Работната дълбочина може лесно да се регулира хидравлично, което е отлично за работа на полета с различни типове почва.

Опорните колела и рамата от 3 секции копират точно терена и осигуряват изключителна маневреност и стабилност при движение. Изборът на култиваторите POTILA е печеливша комбинация, ако e нужна висока производителност и ефективност в работата.

Благодарение на здравата им конструкция, резултатите при работа с тях са повече от убедителни. Опционално могат да бъдат поръчани разрохквачи за следите след гумите на трактора, като по този начин се избягва утъпкването.

Potila е култиватор, който се произвежда в няколко модела и може да бъде дооборудван допълнително в зависимост от нуждите на всяко стопанство. Моделите POTILA Master са с висока производителност и са перфектни за финната предсеитбена подготовка.

Работните органи в този модел са с размери 10х45 мм, разположени в 8 реда с разстояние между органите 8 см. Те се предлагат в работни ширини от 7, 9 и 10 метра и изискват мощност от 180 до 260 к.с.

Моделите Master Pro също са подходящи за предсеитбена почвообработка, тъй като разполагат с усилени S-образни работни органи с размери 11х45 мм, които са разположени в 8 реда с разстояние между органите 7 см. Култиваторите от този модел се предлагат в работни ширини от 7 до 10 метра.

Другите модели на марката са Maxer и са подходящи както за предсеитбена така и за стърнищна обработка с работни ширини от 6 до 10-12 метра, като по този начин са изключително подходящи и за големи стопанства. Пригодени са за работа в тежки почви дори при наличието на много растителни остатъци. Характеризират се с изключително висока производителност и високо качество на обработката.

Стандартно моделът се предлага с хидравлично регулируема предна греда с размери 10х80 мм, широки гуми с размери 340/55 - 16 мм. За всички модели на култиваторите Potila се предлага и осветление за движение по пътищата.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Неотдавна към търговските партньори на фирма Универсал-НВГ от Долна Оряховица се присъедини и финландския производител на почвообработваща техника POTILA.

Сега вече всички български земеделски производители, които практикуват модерно, високопродуктивно земеделие могат да се възползват от обявената от фирмата акция за закупуване на култиваторите от Финландия с промоционално ниски цени за наличните машини с марка Potila до края на месец февруари т.г.

Висококачествените финландски култиватори са отличен избор за предсеитбената подготовка на зърнопроизводителите от цялата страна, смятат специалистите в областта на агротехниката.