Днес е крайният срок за плащане на "белите петна"

Диана Ванчева

Тази година за първи път въвеждаме нещо ново. Още по време на подаването на заявленията си, стопаните ще получат едно писмо от администрацията, в което ще бъде написано какви грешки са допуснали при подаване на заявлението. Трябва внимателно да го прочетат и подпишат. Това отговори на въпроси на земеделски производители, зададени чрез в. "Българскифермер" зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

По този начин ние ще сме сигурни, че не е допуснато евентуално недоглеждане от тяхна страна на забележките, които администрацията е направила по отношение на очертаните площи, обясни той.

"В писмото ясно ще се изрежда, че при първоначално направената административна проверка от служителя са констатирани тези и тези несъответствия и те ще бъдат изредени за сведение на кандидата. Ще се посочва дали даден парцел излиза извън допустимия слой, дали фермерът не е пропуснал да заяви подпомагане по някоя от схемите, на която има право и т.н. След като прочете въпросното "предупреждение" фермерът ще трябва да го подпише, а след това ще има и време да поправи посочените пропуски", каза още Грудев.

Платете си "белите петна" до днес, ако не сте го направили. Иначе се губи правното основание за ползването им, респективно не могат да се заявяват площите за подпомагане.