Защо Фондация “Еврика” го удостои с титлата “Млад фермер” на 2015 г. за значими постижения

Уважаеми читатели!
От днес в. "Български фермер" започва да представя успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите родители.
Те са второто поколение фермери след демократичните промени, връщането на земята и полагането на основите на пазарното стопанство. Те са млади и амбициозни, те непрекъснато се учат, за да са по-успешни. Те вече градят модерни стопанства, въвеждат нови технологии и правят модерно земеделие. За тях, техните дела и какво ги вдъхновява ще ви разказваме.

Диана Ванчева

Когато тържествено бяха наградени лауреатите на Фондация “Еврика” за 2015 г., за постижения в областта на земеделието видяхме познато лице - Борислав Божидаров Митов и неговата фирма, основана преди 6 години “Бим Агро”.

Познаваме го, защото неговият баща Божидар Митов е носител на приза на в."Български фермер" Агробизнесмен на България за 1997 г., а фирмата му "Агроелит" в Търговище е известна в цялата страна.

l l l

...Да си син на успял баща сигурно е много хубаво, но и доста трудно и на моменти неприятно.Защото околните често те свързват с бащиния успех, а коментарите най-често са от рода на: “Татко му прехвърли част от бизнеса”.

В земеделието обаче това е нещо обяснимо, разбираемо и редно, и е в същината на успеха и продължаването на родовите традиции. Така е при американските, така е и при европейските фермери. Защото част от фермата или цялата да премине в ръцете на сина е традиция.

Всъщност и на националния агросеминар на зърнопроизводителите през есента на 2015 г. в Пловдив чухме, че голяма част от тях са въвели в бизнеса си своите деца, за да го продължават, като преди това са ги проводили да се изучат по света и у нас.

А днес се гордеят, че вече в страната ни има десетки и стотици аграрни фамилии, събрали по две поколения, които развиват агрозанаята, предавайки си го.

Борислав Митов е само на трийсет години и, както сам твърди, не насила е избрал да следва този път - първо в Професионалната гимназия по земеделие в Търговище, а после бакалавърската степен в Аграрния университет в Пловдив със специалност "Аграрно инженерство". Разбирал е с какво се занимава баща му и е искал да го продължи.

Имал е най-първата предпоставка за успеха - детството, а след това е започнала да идва и част от втората - опитът.Защото още като студент е започнал работа в “Сортови семена”, което днес сам управлява.

Днес Борислав Митов сам организира цялата земеделска дейност в собствената си “Бим Агро”. А тя обработва трудните полупланински терени на общините Антоново и Омуртаг, където районът не е гладък като житницата и добивите въобще не са толкова високи като тамошните.

И всичко това върху цели 45 000 дка пресечен терен като около половината от него е собствена земя, а останалата част е под аренда. Но това означава, че насреща стоят над хиляда собственици на ниви, с които трябва да знаеш как и договори да сключиш, и достойни ренти да платиш, за да не избягат при днешната зверска конкуренция между арендаторите.

Зърнената база в с. Беломорци, община Омуртаг, която Борислав управлява, е с модерни силози за съхранение, което го прави спокоен за реализацията, казва той. Пък и не е тайна, че сестра му управлявава свинекомплекс, за който фураж винаги е нужен.

Стопанството му притежава добър машинен парк от общо взето достатъчно трактори, комбайни, сеялки и почвообработващ инвентар от престижни марки. Но и Борислав като всеки млад фермер винаги си мечтае за още една хубава машина, която все не достига. Само че последният път при кандидатстването по програмата за селските райони точките не са достигнали, за да се класира проектът му.

За всички агрономски и технически дейности в дружеството му се грижат постоянно назначени 43 човека с които отглежда пшеницата, царевицата, ечемика, слънчогледа, рапицата.

Борислав обаче определя като най-голямата болка за район като неговия липсата на работна ръка, което вече се е превърнало в траен проблем и за страната.

От 2010 г. Борислав Митов е и изпълнителен директор на "Сортови семена" АД - Търговище. Тук задачата му е доста по-сложна, трудна и отговорна.

Дружеството е с утвърдено име на пазара за семена и 30-годишен опит в производството им за зърнени, фуражни и технически култури. Но за да продаваш семена на колегите си фермери, трябва да знаеш всичко за сортовете и качествата им, да си ги изпитвал и да не подведеш никой.

Това, че от малък е край баща си по нивите, обаче го прави спокоен и уравновесен. Научил се е на най-важното - да се труди, да взима решения, да работи с хора. Признава, че от татко си Божидар години наред е гледал как се организира една кампания как се спазват правила, а и как с помощта на счетоводителя не трябва да се нарушава финансовата дисциплина.

Днес е доволен, защото е надградил всичко това с висшето си образование и специализация, които му дават самочувствието, че вече добре познава добрите земеделски практики, знае повече и за ОСП, и за европрограмите.

През 2013 г. Борислав е одобрен от Американския департамент по земеделие и е избран за участие в програмата “Кохран” в областта на модерното производство на зърно, авангардните технологии и добрите управленски и търговски практики в САЩ.

Там е видял какво прави конкуренцията отвъд Океана и част от видяното и наученото използва, когато то е приложимо за производството и икономиката на стопанството му.

През 2014 г компанията му бе на първо място в класацията на в. "Капитал" за най-динамична компания в сектор земеделие.

Днес Борислав споделя, че голямата му амбиция и неговите интереси са насочени към областта на новите технологии и иновативните проекти които ще могат да се развиват чрез европейските програми, за да направи по-високотехнологично стопанството си.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

“От малък съм край машините с татко на полето, затова в тези води най-спокойно плувам.

Затова не ми се е захващало друго образование и друга работа.

Затова не бих могъл да си представя и друго бъдеще за себе си.

А в него има и хубава новина - скоро ще създавам семейство с Елена (на снимката)..

Но на бащиното семейство дължа образованието си, развитието си, успехите си, на факта, че фамилията ни и днес е толкова задружна и успешна.

Показателно е, че нито една от двете ми сестри, една от които ми е близначка, също не забегна в друга “по-модерна” посока. И двете искаха също да заработят в семейния бизнес. А тъй като едната от малка си падаше по животните, днес отговаря за цял свинекомплекс.

Научих от майка си и баща си още нещо много важно - да внимавам как работя с хората и на ниска, и на висока позиция да съм приземен и да не се възгордявам във всички свои партньорски отношения - с колегите, с фирмите, със селяните".

Това определено е наследство от баща му Божидар Митов, за който и дребните стопани, и големите агробизнесмени, и механизаторите, и счетоводителката тежат еднакво и са по равно почитани и уважавани.

Тази година бащиното му дружество “Агроелит” навърши четвърт век. А по това какви поздравления получи от цялата страна и от всички в района му, може да се съди колко го обичат и колко му вярват.

Ето това е спечелил най-много младият агропредприемач Борислав от своя баща.

И така смята да продължава напред в трудната професия.

ДРУЖЕСТВОТО ЗА СЕМЕНА

"Сортови семена" - Търговище е фирма с над 30-годишна история и опит в производството на семена и посадъчен материал за зърнени и технически култури в България.

Дружеството е специализирано в производството на семена за пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и други култури.

През 2005 г. получава наградата "Семепроизводител на годината" за организираното производство на български сортове семена.

Фирмата успешно развива и сътрудничество с PIONEER Company в областта на производството на хибриди в България.

Подържа тесни професионални взаимоотношения с институтите в Генерал Тошево, Садово, Карнобат.

Дружеството разполага с две зърнобази за заготовка, обеззаразяване и пакетиране на семена. Те се намират в Промишлената зона в Търговище и в гр. Попово.