Понижават се цените на едро на пчелния мед, каза пред Радио "Фокус" – Кюстендил председателят на пчеларите в града Тихомир Стоицов.

"Едровата цена драстично беше понижена. В началото на кампанията тя беше стигнала 5,20 лв. 5,60 лв. за килограм мед, след това тя стана около 4,50 лева, а в момента се очаква да се понижи още, защото имаше внесен украински пчелен мед, който е с неясен произход, но на по-ниска цена”, заяви Стоицов.

Той посочи, че това се отразява изключително негативно за пчеларите. „В нашия регион почти няма продажби на едро, но по другите региони, където се добиват по тонове пчелен мед, там се насища пазарът, колегите разчитат само на това, но не могат да го реализират. Те разчитат на парите за да си закупят инвентар, да подновят пчелните си кошери, да изхранят семействата си, но ниската цена не може да доведе дори и до покриване на направените разходи”, допълни Стоицов.

Той акцентира и върху друг проблем -  кражбите на пчелни семейства. През изминалата година в региона е имало около десет такива случая. „За съжаление полицията не взима отношение, защото според тях това са маловажни неща, с малка икономическа стойност. В повечето случаи, дори да бъде открит извършителя, няма как да се възстановят щетите”, допълни Стоицов. Според него, не се правят застраховки срещу кражба или отравяне на пчелните семейства, а това е най-голямото бедствие за пчеларите.