Преди традиционната годишна среща на Асоциацията на земеделските производители в България, заедно със заместник-министър Васил Грудев и съветника, който отговаря за кампанията по директни плащания, Свилен Костов, посетихме Областна дирекция „Земеделие“ във Варна, за да разговарям със служителите и земеделските стопани от областта и да разбера за готовността на службата за кампанията по директни плащания. Имах възможността да благодаря на всички, които са били част от трудната компания по подаване на заявленията през 2015 година. Отчетох, че приключихме годината с по-голямо изпълнение на приходите, отколкото през предходната година. Това написа в страницата си във Фейсбук министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„За мен е изключително важна комуникацията с бранша и земеделските производители. Трябва на всеки земеделски производител казусът да се разглежда в посока да бъде решен, а не да бъде пренебрегнат.

Заявих още, че през настоящата кампания ще следим стриктно дали се изпълнява правилното разпределение на пасищата, мерите и ливадите спрямо броя на животинските единици. Категорично подчертах, че трябва да изконтролираме много прецизно процеса, за да допуснем заявяване на публичен фонд пасища, мери и ливади, само в размер, който е на съответните животни. Около 33 % от този фонд се заявява без животни, а нашата цел е този дял да го пренасочим към животновъдите.

Предвид възможностите на МЗХ, заявих, че тази година ще бъдат увеличени заплатите на някои от служителите в Областните дирекции в страната с 10-15 %, като за следващата година предвиждаме още едно увеличение. До края на годината предвиждаме да закупим нова техника и оборудване за дирекциите. Пожелах успешна кампания на всички.

От своя страна служителите изказаха своята благодарност , за това, че посетих службата днес и отбелязаха, че за първи път им се случва министър да дойде при тях на крака. По време на срещата те имаха възможността да задават своите въпроси относно кампанията и да получат разяснения”, пише още министър Танева.