Земеделските производители ще настояват за увеличаване на националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно на пресконференция във връзка с провеждането на Четвъртата Национална среща на земеделските производители край Варна, предаде „Фокус".

Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, подчерта, че в новия програмен период европейските средства са намалени с 20%, а националното съфинансиране е минималното възможно, а само за един прием по подмерки 4.1 и 4.2 е деклариран инвестиционен интерес за близо 4 млрд. лв.

„Има доста проблеми, свързани с програмата, надяваме се те да се решават във времето. За нас е важно в новия прием да се включат възможностите за напояване, имахме нелогични инвестиции в овощни градини и оранжерии без напояване. За целта ще трябва министерството да включи в следващия прием инвестициите за напояване. Ще настояваме за включване в програмата на новостите, които бяха предвидени от Брюксел - колективни инвестиции, енергоспестяващи технологии и т.н. Това са мерки, които ще допринесат за подобряване на състоянието на сектора и на стопанствата поотделно”, допълни Ивайло Тодоров.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, запозна присъстващите с дейността на асоциацията. Той подчерта, че с годините годишната среща на земеделските производители се е превърнала в най-значимото подобно събитие в земеделския сектор.