С изхранването на мюсли на половинмесечните телета се стимулира ранното потребление на твърди фуражи и развитието на търбуха им. Това показват резултатие от изследване, проведено в Института по градинарство, селско и горско стопанство в гр. Иден (Федерална провинция Саксония-Анхалт).
Д-р Берндт Фишер от Института представя резултатите от изхранването на група телета мюсли с 11,0 МДж обменна енергия, 18% суров протеин, 8% сурови влакнини на 1 кг сухо вещество, съставено от царевични, пшенични и ечемични люспи, от соев и рапичен шрот и люцерново брашно. Втората група телета била хранена със стартерен гранулиран фураж с 11,2 МДж обменна енергия, 19,5 % суров протеин, 5,5% сурови влакнини на 1 кг сухо вещество, състоящ се от екструдирана пшеница, царевица, соев шрот и меласа.
Ако мюслито е изхранвано като единствен твърд фураж до 56-ия ден на телетата, се наблюдавало повишено потребление в сравнение с гранулирания и основния фураж (сенаж и сено). Общото потребление на твърди фуражи при двете групи телета почти не се различавало. Прирастът до 56-ия ден в групата с мюсли бил 730 г, а с гранулирания фураж - 680 г дневно. Макар тази разлика да не е много голяма, повишеният прираст трябва да се разглежда като позитивен и имащ значение за бъдещите резултати.
Ефект от изхранването на мюсли през следващия период от 56-ия до 98-ия ден на телетата не е установен. И за периода от 8-ата седмица до 12-ата седмица от живота на телатата нямало разлика в прираста.
При изхранването на мюсли и основен фураж (сенаж и сено) в сравнение с групата, която получавала гранулиран стартер и основен фураж, не е установен пи-виско прираст и по-високо потребление на фураж.
Телетата, които получавали мюсли като единствена твърда храна, получавали диария с 0,9 дни по-малко.