През цялата година в дома ви може да има полезни пресни подправки на перваза в кухнята. Семенцата се засяват в саксии или сандъчета. Цялата грижа за тях е в редовното поливане.
Всички обичат копър, магданоз, зелен лук. Те украсяват и правят по-вкусна всяка гозба. Особено лесно е да се отглежда лук: поставя се стара лукова глава в буркан с вода и щом се появят коренчета, се пресаждат в саксия.
Без значение каква храна приготвяте - зелените подправки придават слънчев вкус и интензивен аромат на почти всяко ястие. Предлагаме ви няколко съвета за засаждането, грижите и беритбата на зелените подправки.
Билките се делят на едногодишни (преживяват един сезон, т. е. 1-4 месеца) - босилек, кориандър, лятна чубрица, копър, резене, и многогодишни(остават зелени и през зимата или "преспиват" през студените месеци и се раззеленяват отново през пролетта) - розмарин, риган, майорана, мащерка, салвия, лавандула, мента, естрагон.
Фонтан от билки
Разнообразни ароматни подправки можете да отгледате, освен в градината или в малки саксийки на перваза, в гърне или делва.
Най-подходящи са тези с няколко отвора отстрани, които често се използват за засаждане на ягоди. Там билките изглеждат много красиво.
Повечето подправки могат да бъдат отглеждани в такъв съд, но все пак трябва да прецените, колко големи стават те и колко пространство им е нужно.
Например ментата не е много подходяща в случая, защото става твърде голяма, докато розмаринът, въпреки че на практика е храст, ако бъде грижливо и редовно подрязван, няма да създаде проблеми. Изберете делва напълнете я с почвена смес, до първата дупка.
Сложете първия корен и допълнете с пръст отгоре. Във всяка дупка сложете различна подправка. Запълнете делвата догоре, заравнете и леко притеснете горния слой почва.
Полейте обилно, но бавно, за да проникне водата до основата, без да се отмие през дупките на гърнето. Ако с времето почвата се слегне, добавете още малко, така че да стига почти до ръба. Подходящи за този проект подправки са: мащерка, розмарин, босилек, салвия, къдрав магданоз, и др.
Най-важното при поддържането на ароматния фонтан е, редовно да късате от подправките за вашите зеленчукови и месни ястия.
За да придобиете по-ясна представа за аранжировката, експериментирайте с разположението и комбинациите на растенията в нея. След това започнете същинското засаждане.
За да не пада почва, поставете малко кокосови влакна около всеки отвор.
Най-отгоре можете да засадите за красота, растение по избор /може и да не е билка/ - важното е да расте нагоре.
Семена или пресаждане
Можете да засаждате зелени подправки почти навсякъде: в саксии на перваза на прозореца, в саксии на балкона или на границата между лехите в зеленчуковата градина.
Спиралата за зелени подправки е специален керамичен съд, който хваща окото. Тя не само изглежда добре, но също така осигурява оптимални условия за различните билки в на малко пространство. Можете да засеете подправки като магданоз, копър, див лук или босилек.
Просто разпространете тънък слой от семена върху почвата и поддържайте тази зона влажна, така че семената да могат да поникнат.
Пресаждане
По-удобна възможност за отглеждане на зелени подправки у дома е да ги купите от супермаркета.
Почти всеки супермаркет предлага подправки в саксии. Ако решите да си купите такъв тип вече пораснали подправки, е важно да пресадите растението в по-голяма саксия у дома.
По този начин ще се гарантира, че то разполага с достатъчно пространство, за да расте.
Магданозът е жаден, риганът е издържлив
За да могат зелените подправки да растат и да се развиват, трябва да ги поливате редовно. Ако имате предпочитания за средиземноморски подправки като мащерка, риган, и розмарин не е нужно да ги поливате много, защото те са свикнали на бедна на хранителни вещества и суха почва.
От друга страна дивият лук, маточината, магданозът и естрагонът са много жадни и се нуждаят от много вода.
Но и в двата случая напукването на почвата трябва да се избягва.
ПРАВИЛА НА БЕРИТБАТА
Беритбата на зелените подправки е лесна. На повечето подправки се откъсват само листата. Това се отнася за босилека и дивия лук.
Можете да откъснете и използвате цялостни клонки на маточината, ментата и естрагона.
Това става най-добре, когато с помощта на остър нож или ножица отрежете клонките.
Откъсвайте само толкова подправки, колкото можете да използвате по-късно.
Съхранете аромата
Можете да съхранявате подправките по два лесни начина: оставете ги да изсъхнат или ги замразете.
Ако решите да изсушите подправките, просто ги поставете на топло и сенчесто място за две седмици.
След това можете да съхраните ароматните подправки в бурканчета или кутийки с капаци. Ако искате да ги замразите, трябва първо да почистите билките.
След това нарежете билките много добре и ги сложете в кутии за замразяване. Проверете дали използвате единична кутия за всеки вид билки и ги отбележете с малка табелка.
И двете опции за съхранение гарантират, че подправките са запазени и ценните аромати и етерични масла ще останат, за да обогатят вашата кухня.
Коментари