Индексът на продоволствените цени по ФАО /Организацията по прехрана и земеделие към ООН/ през януари падна до рекордно ниско ниво за последните 7 години.

Припомняме, че този индекс показва средния показател на промяната за месец на международните цени на пет продукта в потребителската кошница : зърно, месо, млечни продукти, растителни масла и захар.

През януари, в сравнение с декември 2015 г., индексът загуби 1,9 пункта, заради спад в цените на всички видове стоки включени в него.

Индексът през януари е 150,4 пункта - с 16% по-надолу от нивото, регистрирано преди година. Това е най-ниският резултат от април 2009 г. насам.

Най-важните фактори, предизвикали това поевтиняване на основните хранителни продукти е обилното предлагане на земеделски стоки, забавянето на световната икономика, а също и укрепването курса на долара в САЩ, поясняват експертите от ФАO.

Индексът на зърнените падна с 1,7% на фона на обилните световни запаси и поради засилената конкуренция за експортни пазари, особено за пшеницата и царевицата.

Цените на растителните масла също спаднаха с 1,7%. Причината е и в съществените запаси от соево масло в света.

Индексът на месото падна с 1,1%, в сравнение с декември. При това поевтиняват всички категории месни продукти, с изключение на свинското, което остава на стабилно ниво, благодарение на реализираната в ЕС от януари програма за компенсация на загубите при съхраняването на продукцията от това месо.