За целта се избира топъл слънчев ден, без вятър - такива възможности вече имаше. Използва се кърпа, с която се покриват рамките, като открита е само тази част, която се преглежда в момента.

Прави се бърз преглед, при който се следи за наличие на майка

Достатъчно е да се извади централна пита - ако на нея има пило, особено ако е разновъзрастово и се виждат и яйца - всичко е наред. Ако обаче липсва пило - това не значи автоматично, че няма майка - особено ако пчелите са спокойни. Най-лесно наличието на майка се определя чрез поставяне на контролна рамка в центъра на гнездото. Контролната рамка е рамка с току-що снесени яйца. Ако след 3-4 дни на нея има заложени маточници, това е сигурен белег, че семейството е осиротяло.

Ако се установи липса на майка трябва да се придаде такава от запасните семейства или да се обедини кошера с друг. В този случай не може да се очаква семейството да създаде само пълноценна майка, защото тя няма как да бъде оплодена (все още няма търтеи) и ще стане търтовка.

Има ли наличие на храна

Може да се установи по местонахождението на пчелите: ако са надолу между рамките - имат достатъчно храна. Ако са излезли отгоре, това значи, че храната в центъра е привършена.

Разместете питите така че в близост до кълбото да се осигури храна. Ако няма резервни рамки с мед, се дава твърда храна, която се поставя над кълбото, върху рамките.

Топлинен режим в кошера

Подсушете влажните затоплящи материали. Ако е необходимо (наличие на голям подмор напр.) гнездото се стеснява на толкова пити, колкото са заети от пчелите. Празните пити и тези с по-малко мед се преместват зад преградната дъска. По този начин се подпомага семейството да осигурява необходимата топлина за отглеждане на пилото.