Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита добро повишение на промишленото производство и слабо подобрение в строителството и при търговията на дребно в България през последния месец на миналата година, съобщава БНР.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през декември с 0,5% в сравнение с ноември, когато беше отчетен растеж с 0,8 процентни пункта. По този начин производството в нашата страна през последните два месеца на 2015-а година успя да навакса рязкото понижение в промишления сектор от началото на есента.

Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва ръст с 1,6% след повишение с 1,7% през предходния месец, като това представлява подобрение на производството в България за шестнадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

През декември увеличение с 1,9% е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ при по-слаб растеж с 0,7% в добивната промишленост и повишение с едва 0,1% в преработващата промишленост. На годишна база беше отчетен добър ръст с 4,5% в преработващата промишленост, в добивната промишленост - с 1,4% и повишение с 4,2% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повиши през декември с 0,1% на месечна база след растеж с 0,4% през ноември. На годишна база строителството излезе на позитивна територия, нараствайки с 0,7% (спрямо декември 2014-а) след свиване с 0,5% през предходния месец.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през последния месец на 2015-а година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се повиши слабо с 0,2% на месечна база след понижение с 0,1% през ноември, докато на годишна база оборотът в търговията на дребно нараства с 2,7% след растеж с 2,0% през предишния месец.

Днешната серия позитивни данни са сигнал за известно подобрение на икономическото оживление в България през последното тримесечие на годината след изненадващо силното ускоряване на икономическия растеж през периода юли - септември с 0,7% на тримесечна и с цели 2,9% на годишна база. Експресните оценки на НСИ за растежа на БВП на нашата страна през четвъртото тримесечие на 2015-а година ще бъдат оповестени този петък (12-ти февруари).