През последната седмица на януари 2016 г. Турция обяви 356 епизоотични огнища на шап (147 броя на серотип А и 109 огнища, в които не е серотипизирани) по животните. Заболяването е обхванало 36 области в азиатска Турция (възприемчиви - 38 418 говеда, заразени - 2 393, умрели - 208). Не се прилага stаmping out (унищожаване на всички инфектирани и контактни възприемчиви животни), съобщават от Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните. Данните са от Информационната система на ЕС за обявяване на болестите - ADNS.

През декември 2015 г. Турция е обявила 153 епизоотични огнища на шап (96 - серотип А, 55 огнища, които не са серотипизирани, 2 огнища - серотип О). Заболяването е разпространено на територията на 49 области в азиатската част на страната (възприемчиви - 35 665 говеда, 894 овце и 14 кози; заразени - 3 583 говеда и 151 овце; умрели - 265 говеда и 1 овца).

През януари 2016 г. се наблюдава двукратно увеличение на броя на обявените епизоотичните огнища на шап, докато броят на засегнатите области на страната е с 13 по-малък, отколкото през декември 2015 г.

Почти цялата територия на Турция е обхваната и от двата субтипа. По-голяма е концентрацията на огнищата в западната част на страната - областите, граничещи с Мраморно море (Измит, Бурса, Истанбул, в северната част на Централна Турция(Зондулдак, Синор, Корум) и по границата с Армения (Eрзерум).
Увеличението на случаите на шап през януари 2016 г. се дължи на силно изразената сезонност на заболяването (активизира се през студените зимни месеци), както и на факта, че по това време на годината животните са предимно в оборите, обяснява проф. д-р Бойко Ликов. Този факт е предпоставка за по-близък контакт, а оттам и за предаване на заболяването от болни на здрави животни.

Опасността от проникване на шап на територията на България е умерена, но постоянна, защото засега липсват епизоотични огнища в европейската част на Турция - областите Одрин, Киркларели (Лозенград), Текирдаг, но заболяването е констатирано в областите, граничещи с Мраморно море

Да не забравяме, че през 2011 г. в европейската част на Турция не беше обявен шап, но у нас от януари до април в Бургаска област бяха установени 11 епизоотични огнища - субтип О1. Първият случай (О/1/PANASIA-2-lineage) е установен при диво прасе, отстреляно около село с. Кости, Бургаска област, на 5 януари 2011 г. (около 40 дни след Курбан Байрам) на 2 км от турската граница. Изследванията в лабораторията в Пърбрайт показаха генетична връзка на изолирания вирус с епизоотично огнище в Турция през 2010 г. Последваха епизоотични огнища в с. Резово на самата граница.