Министерството на регионалното развитие е подготвило инвестиционна програма за развитие на изостаналите райони. Програмата предвижда идеи за подпомагане на Северозападна България, района на Родопите, Странджа-Сакар, планинските, пограничните и полупланинските слабо развити райони, съобщи БНР.

565 млн. лв. са предвидени за инвестиционната програма за планинските и пограничните райони в северозападна България, Странджа-Сакар, Родопи. Едно от предложенията за развитие на изостаналите райони е да се изградят жилища за млади квалифицирани кадри, а също да се достави оборудване и модернизиране на учебни програми в професионалните училища. Полупланинските и планинските селища обхващат 42 на сто от територията на страната.

Общият брой на населението в тези райони е 1 575 000 души. Безработицата е по-висока с 2% в сравнение с останалите територии на страната. Броят на безработните е 122 261 души, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов.

Подобно на създадената Карпатска конвенция, депутатът от БСП Дора Янкова съвместно с евродепутата Илияна Йотова ще предложат да бъде създадена "Родопска конвенция" между България и Гърция.

Моето предложение - с кметовете по места, заедно с гръцките партньори да направим Родопска конвенция. В планината Родопи да можем да запазим това, което все още е там, каза Аспарухов.

Негативната статистика показва, че в 25 на сто от населените места в планинските райони, няма деца под 14 години. Селищата с под 100 жители вече са 42% от всички населени места в планинските райони.