Трябва  незабавно да придадете майки от запасните. Какво да правите

ако не разполагате със запасни майки

Тогава осиротелите семейства трябва да се присъединят към редовните - по-добре към по-слаби, за да ги подсилят.

ВАЖНО! Не разчитайте на отглеждането на млада майка!

Пчелите отглеждат такава майка, но поради липсата на търтеи тя остава неоплодена независимо от подходящите за това външни условия. Тя снася неоплодени яйца, от които се отглеждат само търтеи и семейството след време загива.

Целта на осведомителния преглед на пчелите е да се оправят нередностите и да се стеснят гнездата чрез изваждане на пити зад преградната дъска. А ако сте грижовен пчелар,

трябва да подобрите температурния режим

Може да го направите, като покриете гнездото отгоре с плат или затворите междурамията с летвички (рейки), ако сте пропуснали да го направите при зазимяването.

И още: Добрият пчелар трябва да преодолее страха от отварянето на кошерите и подпомагането при нужда на пчелните семейства при ниски температури. Когато се налага да се спаси семейството от гладна смърт, гнездото може да се открие дори и при температура минус 10-15 градуса С, да се поместят крайните 1-2 пити и да се постави пита с разпечатан, предварително затоплен мед или с топъл захарен сироп.

Така че не се страхувайте да отваряте кошерите дори и в студено време. Особено когато се налага да проверите има ли достатъчно храна в кошера. Не са редки случаите, когато именно отваряне в студа може да спаси семейството от гладна смърт.