Високите заплашени по-малко от диабет 2 и сърдечни заболявания, но с по-голяма вероятност за рак.

Ръстът има роля върху смъртността от някои често срещани заболявания, независимо от телесните мазнини и други модулиращи фактори. До този извод стигнаха учени от Германия и САЩ, които търсят причините и медицинските последици от тенденцията за увеличаване на ръста на човека.

Колко ще си висок, до голяма степен е генетично предопределено, но през последните десетилетия в цял свят има тенденция за увеличаване на ръста. В зряла възраст децата са почти винаги значително по-високи, отколкото техните родители. Това е най-очевидно в Холандия. Днешните мъже там са 20 см по-високи от прадедите им преди 150 години.

Високите хора имат по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2 в сравнение с ниските, но са по-застрашени от рак. Епидемиологични данни показват, че за около 6,5 см височина рискът от сърдечносъдова смърт намалява с 6 процента, но смъртността от онкологични заболявания се увеличава с 4 процента. Това обяснява д-р Матиас Шулце от немския институт по хранене в Потсдам - един от четиримата водещи изследователи в проекта.

Авторите подозират, че увеличаването на ръста е маркер за консумация на висококалорични храни, богати на животински белтъчини, по време на различните етапи на растежа. И че е свързано с високи нива на два вида растежни фактори. Наред с други последствия, това прави организма по-чувствителен към действието на инсулина, като по този начин се подобрява липидният метаболизъм.

Нашите нови данни показват, че високите хора са по-чувствителни към инсулина и имат по-ниско съдържание на мазнини в черния дроб.

Това може да обясни по-малкия риск за сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, уточнява проф. Норберт Щефан от департамента по вътрешни болести в Института за изследване на диабета и метаболитните заболявания към университета в Тюбинген.

Но растежните фактори може да са свързани с повишен риск от някои видове рак, особено на гърдата, на дебелото черво и меланом (най-смъртоносния рак на кожата), подозират авторите. В тази връзка те съветват да се засили вниманието към начина на хранене като фактор за здравето собено по време на бременността и при децата и юношите.

Интересното е, че в Холандия, където се наблюдава рекордно бързо увеличаване на ръста, консумацията на мляко и млечни продукти на глава от населението е най-високата в света, отбелязват учените.