Без коластра в студено време агнетата ги заплашва хипотермия. Хипотермията означава понижение на телесната температура на агнетата под нормалната, която е около 39°С. Загубата на топлина се увеличава, ако агнето не е добре подсушено и при наличие на течение, напомня на фермерите проф. Николай Тодоров.

При температура под 32°С агнета на възраст 15 ч. обикновено умират

Има много случаи агнета с температура под 20°С до 5 ч. след раждане, докато все още имат резерв от кафява мазнина, да оживяват при предприемане на необходимите мерки.

Интраперитонеално инжектиране на глюкоза

Агнетата, които са родени преди 5 и повече часа, с температурата под 37°С и не са в състояние да държат главата си високо (не са в съзнание), се налага да се инжектират в корема (интраперитонеално) с 20%-ов разтвор на глюкоза, преди да се затоплят. Глюкозата не се допуска да се инжектира мускулно или подкожно. Не се инжектират интраперитонеално и агнета с чревна инфекция (диария).

ВАЖНО! Препоръчва се инжектирането на 10 мл 20%-ов разтвор на всеки килограм жива маса (50 мл при 5 кг жива маса, 40 мл при 4 кг и 30 мл при 3 кг).

Не е желателно предозирането или инжектирането на недостатъчно глюкоза. За да се избегне нежеланата смяна на спринцовката по време на инжектирането, се използва голяма спринцовка от 50 мл и игла, дълга 2,5 см (дължината на иглата е важна).

Глюкозата се продава като 40%-ов разтвор в бутилки, която е удобно да се разреди с равни части вряща вода, при което се получава 20% разтвор с телесна температура. Прекарва се игла през гумената тапа на бутилката с глюкоза и се изтегля необходимото количество със спринцовка  (примерно 20 мл за агне с 4 кг жива маса). Отделя се спринцовката от бутилката с глюкоза и се засмуква необходимото количество вряща вода (в случая 20 мл). Разтворът се смесва чрез разклащане на спринцовката, напред-назад, и спринцовката се съединява със стерилна игла в предпазител. Докато се подготви агнето, спринцовката се завива в кърпа, за да не изстива разтворът. Агнето се хваща за предните крака, при което задните му крака висят и се намазва с йод или се напръсква с антисептичен аерозол мястото за инжекция, 1 см встрани и 2,5 см под пъпа. Отстранява се капачката на иглата със спринцовката и се инжектира в посока към корена на опашката на агнето. Вкарва се цялата дължина на иглата (2,5 см). Ако агнето подскача, се изчаква, докато се успокои. Разтворът се вкарва бавно за 10-15 секунди. Ако агнето се изпикае по време на процедурата, няма нищо обезпокоително. Иглата се поставя отново в калъфа и се изхвърля (за еднократна употреба), а спринцовката също.

С предпазна цел срещу перитонит може да се инжектира подкожно антибиотик (не се допуска поставянето на антибиотика в разтвора от глюкоза). След запасяването на агнетата, родени преди повече от 5 ч. (при които резервната кафява мазнина е изчерпана), с глюкоза или храненето им с хранопроводна сонда може да се поставят в топлия бокс за възстановяване на тяхната температура.