Корените на овошките се нуждаят от кислород, за да се развиват правилно дръвчетата. Достъпът на кислород до тях може да е нарушен, вследствие на прекалено тежка и сбита почва, преовлажнена почва или по други причини.

Преовлажняването е проблем, който се получава при продължителни и интензивни валежи, както и при разтопяването на по-голяма снежна покривка и бързото и разтапяне, тъй като почвата не може да поеме толкова много вода.

Дръвчетата могат да понесат известно преовлажняване, но то не трябва да продължава повече от ден-два. След това може да окаже проблем на нормалното им развитие.

Така например корените на сливите са много чувствителни на преовлажнена почвена среда. Останалите костилкови - череша, кайсия, праскова, също не понасят добре прекалената влажност.

Разбира се, не е казано, че след продължително преовлажняване дръвчетата ще загинат, но със сигурност те са под голям стрес. Възможно е и да се стигне до поражения на част от кореновата система на дръвчето, което рефлектира на общия му здравен статус. Такива овошки се развиват напролет със закъснение, образуват по-малко нови леторасли, дават по-малко и по-дребни плодове.

Реагирайте незабавно, направете отводняване за да избегнете продължителното задържане на вода

Препоръчваме на начинаещите градинари след всеки по-сериозен дъжд, както и при топенето на снега да оглеждат овощната градина. Ако има задържане на вода върху почвата в околостъблената чаша на дръвчето, незабавно да предприемат мерки.

     

Не е необходимо да се извършват сложни мелиоративни дейности, всеки градинар може да се справи сам. Най-лесно е да се прокарат отводнителни канали, които да изведат излишната вода от опасната зона около корените. Ако мястото има естествен наклон, той трябва да се използва, за да се осъществи по-лесно оттичането.

На места, където такива проблеми се създават по-често, градинарите трябва да предприемат по-сериозни мерки, за да решат проблема.