44 градуса амплитуда имаше в температурите само за 10 дни - от минус 20 до плюс 24 градуса. На 2 и 3 февруари бяха регистрирани много рекорди за деня. Най-топло вчера беше в Ловеч - 24,5 градуса. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

Такива огромни разлики за толкова кратък период неминуемо влияят на здравето, особено при пациенти със сърдечни проблеми. Още повече че следва ново, макар и временно захлаждане.

Студен въздух ще започне да нахлува от северозапад още в четвъртък. Ще завали дъжд, който срещу петък по високите западни полета и на места в Северна България ще премине в сняг.

Снежната

покривка обаче

ще е едва от 2

до 5 сантиметра

В Югоизточна България ще паднат по-съществени количества дъжд - между 20 и 30 литра на квадратен метър.

В петък преди обед още ще превалява, но следобед валежите ще спират. Облачността от запад ще се разкъсва. Ще духа вятър и ще е сравнително студено - максималните стойности ще са 2-7 градуса.

Вятърът ще отслабне, облаците ще намалеят в събота и ще е слънчево. Повече слънце ще има и в последния ден от седмицата. Утрото обаче ще е студено. Минималните температури ще са между -7 и -2 градуса, на места ще паднат и до -10. През деня слънцето ще ги повиши до 5-10 градуса.

В понеделник облачността ще е разкъсана и ще е с 2 до 4 градуса по-топло.

Колебанията в температурите

засилват

оплаквания като

главоболие,

виене на свят, болки в областта на сърцето, пристъпи на стенокардия, обясниха лекари. Много помагали екстракти от женшен и златен корен. Благотворно влияели разходките. Медиците препоръчват още да се кара колело и да се тича в парка, където въздухът е по-чист. Това калява в колебливото време. (24часа)