От няколко години е създаден жив прототип на голи пилета, без пера. Според генетика от Еврейския университет в Йерусалим Авигдор Каханер бъдещето на масовото птицепроизводство в топлите страни е в отглеждането на птици без пера.

Според учения голото пиле е прекрасно приспособено към оцеляване в горещи климатични условия: то ще расте бързо, ще нанася минимални щети на околната среда, а месото му ще бъде нискокалорично.

Червенокожото пиле е създадено чрез кръстосване на голо пиле с обикновен бройлер. Големият плюс в случая е, че липсата на пера опростява преработката и прави птицепроизводството почти безотпадно и чисто. Според учения перата само пречат: за нарастването им се хаби фураж, а за преработката им се изразходва допълнително ток и големи количества вода. Засега получените птици са по-малки от обикновените бройлери, но Каханер има намерение да работи по въпроса.

Според критиците на израелския учен предишния опит по отглеждане на пилета без пера показал, че те са по-нежизнеспособни от обикновените пернати. Мъжките екземпляри не могат да покриват женските, тъй като не могат да пляскат с криле, а голите пилета от двата пола са по-податливи на атаките на паразити и слънчеви изгаряния.

Освен това малките пилета ще са извънредно чувствителни към най-малките температурни колебания.