"Осиновяването" при различните видове животни няма правила, напомня доц. Пламен Георгиев. Преживните и кобилите обикновено позволяват и кърмят само своите малки. Чуждите биха могли да бъдат допуснати едновременно със своите. Това е възможно единствено тогава, когато майките не установят разликата (чрез подушване или по друг начин). Обикновено с напредване на възрастта женските животни стават все по-добри майки.

Първескините при кравите са по-толерантни

Понякога се предпочита определени майки да приемат чуждите новородени. Това се налага например, когато те не могат да се доят с агрегат, проявяват агресивност или прекомерен страх. В тези случаи чуждите се предоставят при новата си майка непосредствено след като тя роди, когато тя трудно установява разликата.  Първоначално родилката се държи за известно време вързана, за да се предотвратят последиците от евентуално агресивно поведение.

След като привикне, може да приеме и да кърми до 4-5 телета, в зависи-
мост от продуктивността й. Желателно е телетата, които ще бъдат осиновени, да са на възраст поне 2 седмици. Така те няма да са толкова застрашени от първоначална недоброжелюбност на новата си майка.

Миризмата играе голяма роля

Затова след отелването своето и чуждите телета се наръсват със сол и анасон и чрез близането майката свиква и с другите. Тази процедура се повтаря по-късно още няколко пъти. Така майката свиква с новодошлите.

Свинете и месоядните не разпознават новородените

Дори е спорно дали те могат да различават своите по миризмата. Затова те лесно могат да приемат чужди. По време на лактационния период свинете не се разгонват. При интензивното свиневъдство не е изгодно да се отглеждат майки с малобройни прасила. Това е повод да бъде редуциран броят на отглеждащите майки.

Кога свинята е агресивна към чуждите

- само когато наблюдава довеждането им и когато новодошлите се отличават рязко от нейните. Затова се препоръчва в момента на пренасянето на новите собствените й прасенца да се изведат и след това пак да се върнат.

Как да постъпите при смърт на новородени агнета и ярета

Някои собственици на овце и кози предпочитат в този случай да предоставят чужди
приплоди за осиновяване. За тази цел те одират кожата на мъртвото и я загръщат върху чуждото агне и така залъгват майката. На другия ден кожата може да се из-
хвърли.

Ако новороденото умре непосредствено след раждането си, то тогава чуждите могат да
бъдат напръскани с околоплодна течност или плацентата.