Дукена Жолева агрометеоролог, НИМХ-БАН

В началото на февруари агрометеорологичните условия ще се определят от високи за сезона температури. Есенните посеви в полските райони на страната ще преминат от дълбок в относителен покой.

През повечето дни от първата половина на февруари прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават значително климатичните норми, ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През този период на места в полските райони при пшеницата и ечемика ще се създадат условия за протичане на слабо изразена вегетация, но промяна във фенологичното състояние на посевите не се очаква - при зимните житни култури ще преобладава фаза братене.

Наднормени температури ще нарушат принудителния покой при част от раноцъфтящите овощни видове в южните райони на страната, при които топлото време в началото на зимата провокира преждевременно набъбване, а на места - и разпукване на плодните пъпки.

В средата на второто десетдневие се очаква застудяване и преустановяване на преждевременната вегетация при зимуващите земеделски култури.

През втората половина от февруари прогнозираните температури, близки до обичайните за периода, ще задържат развитието на есенните посеви и трайните насаждения. Изключения са възможни на отделни места предимно в крайните южни райони на страната и по Черноморието.

През февруари прогнозираните стойности на минималните температури, от порядъка на минус 8-13 градуса, са над критичните за зимните житни култури.

През месеца очакваните валежи ще увеличават есенно-зимните влагозапаси главно в двуметровия почвен слой. В края на януари, след обилното снеготопене, почвените влагозапаси в еднометровия слой при есенните посеви в по-голямата част от страната достигнаха нива до ППВ (пределната полска влагоемност).

През февруари по-подходящи условия за провеждане на традиционните резитби в лозовите и овощните масиви, за провеждане на зимните растителнозащитни пръскания при овошките ще има през първата половина от месеца и в края на в третото десетдневие.

При трайните насаждения, преди резитбите, в районите с регистрирани през януари критично ниски температури, под -16-20 градуса (Видин -19 градуса, Монтана -19 градуса, Кнежа -24 градуса, Плевен - 20 градуса, Казанлък -17 градуса, Кюстендил - 20 градуса, Пазарджик - 20 градуса , Пловдив - 20 градуса, Добрич - 20 градуса), е наложително да се вземат проби за установяване на евентуалните повреди от измръзване.

След януарските студове са констатирани сериозни повреди от измръзване при овошките. В агростанция Кнежа; дюля до 80%, слива до 50%, круша до 20%. В североизточните райони (агростанция Силистра) повредите при кайсията са до 20%. В агростанция Пловдив повреди от измръзване са установени при десертните сортове лози до 20%, при кайсията - до 30%. В района на Ямбол повредите от измръзване при прасковата достигат 30%.