МЗХ публикува днес проекта на Закон за хранителната верига, които за първи път урежда на едно място компетентните органи, които ще осъществяват държавната политика, контрола, оценката на риска и обмяната на информация за риска.

Законът ще се прилага за всички храни, включително виното и продуктите, получени от грозде и вино, плодовите вина и оцета, етиловия алкохол и дестилатите от земеделски произход и спиртни напитки, фуражите, животните, странични животински продукти, ветеринарномедицински продукти, растения и растителни продукти, продукти за растителна защита, материали и предмети, предназначени за контакт с храни.

Законът ще се прилага и за всички дейности по хранителната верига.

Четирима министри ще провеждат държавната политика по хранителната верига - на земеделието и храните, на здравеопазването, на икономиката и на околната среда и водите, подпомагани от специализирани ведомствени и междуведомствени структури.

Оценката на риска ще се извършва от Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието и храните.

В новия текст са обхванати десетки закони и са приложени също толкова европейски регламенти, които трябва да се спазват.

Предвидени са сурови санкции в рамките на десетки до 100 000 лева в случайте, когато не се осигури достъп на контролен орган при осъществяване на контрол или не се окаже изисканото съдействие от контролен орган при осъществяване на контрола.