разяснява Николай Черкезов управител и търговски мениджър на Монсанто за България

Алма Давидова

Щаденето на околната среда е във фокуса и на Монсанто. Тяхната продуктова платформа БИОЕК означава влагане на по-малко препарати.В това отношение фирмата предприема изключително мащабни действия. Миналата година е имало изпитвания на 2000 микроорганизми - бактерии и гъби на половин милион опитни парцели в цял свят. Целта е да се намерят най-подходящите от тях, които ще помогнат за увеличаване на добивите. Всъщност разликата между Монсанто и другите представени фирми /виж стр.13/ е, че компанията прилага тези технологии върху семената, а другите - върху почвата.

Монсанто представи своята генетика и в същото време привлече вниманието на фермерите върху причините, които са отговорни за това царевичните хибриди, да не могат да дадат 100% от добивния си потенциал, заложен в тях, подчертава Николай Черкезов. Обикновено се жъне около 30% от възможното. Пример е световният рекорд на Ранди Голди - 3157 кг от декар през 2014 година. Като се има предвид , че това, което се жъне у нас в нормални години е 1000 кг, това са точно 30%. Въпросът е къде се губят останалите 70 процента.Така че от Монсанто дават съвети как да се увеличи крайният добив.

Детайлни анализи и препоръки за дълбочината на сеитба, посевната норма и като цяло за точното разположение на семената на полето даде Фабио Роверсо от Италия ,мениджър техническо развитие на Монсанто за Европа в проекта за прецизно земеделие. Той представи технология, свързана с точната сеитба на царевичните семена.

По отношение на хибридите новата генетика на Монсанто се състои от 5 нови продукта.Общите им признаци са : възможност да бъдат засявани по-рано, според желанието на фермерите и стабилният им добив в различни условия.

Първият е К-3939 ран хибрит.

В средноранните има две предложения 4351 и 4541. Две са, защото 60% от царевичните хибриди у нас са средноранни.

Средноранната група се представя от 5031 -освен останалите предимства има и изключително висока сухоустойчивост - демонстрира го през миналата година,давайки разлика в добивите до 200 кг, спрямо хибриди със същата зрялост.

Още едно предложение е 5141 със зрялост 480 по ФАО

Хибридите на Монсанто имат голяма устойчивост и затова ги ползваме сподели Павел Стоянов от Агробел с две стопанства в Северна и Южна България.

"Правим опити на доста хибриди най-добрите сега са на Монсанто - Декалб. Ползваме общо взето цялата гама, като започнем от най-ранните при засушливи условия ,до най-късните при поливни хибриди.

Например при 36-23 - жътвата започва след 15 август и продължаваме към 4590, 5031 и други. Получаваме добри хибриди, освобождаваме си рано площите и сме готови за следващите култури.

Пробваме всички хибриди, които се предлагат в България и мисля, че всеки фермер трябва да си прави това в своя район, за да провери за него кой е най-добрият хибрид. Хибридите на Монсанто досега са устойчиви всяка година -и като растения, и като добив."

Фермерът коментира, че в България трябва все повече да се полива, но за тази цел е нужна и държавна политика. За сега имаме само от 3 до 4 % поливни площи, което е нищо.