Ваня Велинска

Снегът за кратко покри посевите, а с това и проблемите, които ги съпътстваха през есента. За съжаление и този сезон няма да е много лек за фермерите ни. Няколко са проблемите, които се очертаха още в края на миналата година както при ранните, така и при по-късните посеви.

Съвсем скоро при възстановяване на вегетацията им, те ще се проявят отново и то с пълна сила.

Малко са полетата, където сеитбата и есенното развитие на пшеницата и ечемика протекоха нормално. Тези растения ще презимуват успешно и напролет се очаква да продължат оттам, откъдето са спрели.

Това, разбира се, е добрият сценарий. Повечето посеви няма да имат този късмет, те ще се "събудят" не само със старите проблеми, но и с някои нови.

При рано засетите пшеница и ечемик почти всичко изглежда нормално. Топлата есен и влагата от дъждовете си казаха думата и те се развиха бързо, достигайки оптималната фаза на зимуване. Това обаче е само на пръв поглед. Част от тези растения образуваха добра листна маса, но не и достатъчно голяма и здрава коренова система.

Това пролича още наесен, когато по растенията на много от тези полета се проявиха хранителни дефицити. Това е следствие на невъзможността слабата коренова система да усвои хранителните вещества, дадени чрез почвеното торене, разясняват специалистите по торене.

Фермерите, които реагираха навреме и внесоха листни торове, тушираха проблема. Листното подхранване подпомогна усвояването на хранителни вещества от почвата, а в резултат на съдържащите се в торовете микроелементи осигури на растенията едно по-пълноценно хранене.

На полетата, където хранителните дефицити не са коригирани през есента, това трябва да се направи през пролетта.

Торенето може да стане още при възобновяване на вегетацията както и малко по-късно - заедно с внасянето на хербицид, за да няма излишни разходи.

Друга е ситуацията при по-късните посеви, които не успяха да се развият достатъчно преди зимуването. На растенията, които са във ваза 3-4-и лист, трябва да им се помогне веднага щом снегът се стопи, а температурите се повишат достатъчно, за да провокират възобновяване на вегетацията.

В този случай не бива да се губи никакво време, защото тези посеви трябва да наваксат с развитието си. И тук решението е листно подхранване.

За целта има подходящи български биоминерални торове, които трябва да се внесат максимално рано, преди хербицидната кампания.

Целта на това подхранване е да се "събуди" растежът и да се стимулира развитието на кореновата система която да може пълноценно да усвоява почвените торове, внесени през есента, както и азотът, който предстои да се подаде в края на зимата.

При рапицата положението е сходно, въпреки че като цяло посевите встъпиха да зимуват сравнително добре развити.

Да не забравяме обаче, че напролет маслодайната култура възобновява вегетацията си при първите положителни дневни температури.

Освен това в този етап растенията имат голяма нужда от азот, фосфор, калий, сяра, като и микроелементи. Листното подхранване с подходящи торове ще подпомогне растежа и развитието на рапицата и ще активира кореновото хранене. Благодарение на това, растенията ще формират по-голям брой разклонения, което ще доведе и до увеличаване на продукцията.

При рапични посеви, които са достигнали оптимално развитие през есента и са преминали зимата без видими увреждания, специалистите препоръчват листно подхранване със специализиран листен тор за рапица.

Продуктът стимулира стъблообразуването, чрез активизиране на обменните процеси в младите растения и подобрява усвояването на хранителни вещества от почвата.

Така че въпреки различните сценарии, решението е едно и също - листно подхранване. Кога, колко и какви продукти да се използват, препоръчително е фермерите да се доверят на правилната преценка на агроспециалистите, чиито ценни съвети да им гарантират успешна реколта.реки различните сценарии, решението е едно и също - листно подхранване. Кога, колко и какви продукти да се използват, препоръчително е фермерите да се доверят на правилната преценка на агроспециалистите, чиито ценни съвети да им гарантират успешна реколта.