Ваня Велинска наш. спец пратеник в Пловдив

У нас все още се прилагат стари и неефективни практики на торене, стана ясно от семинара, които се проведе в Пловдив, организиран от Фертиленд и Триада хим в партньорство с Комо Експерт, Ван Иперен Интернешънъл и Еуралис.

Съвременните торове и иновациите в храненето на растенията могат успешно да доведат до увеличаване на добивите. Фирмите, участници във форума, представиха пред земеделците нови работещи решения, базиран на опит от страните с най-ефективно земеделие в Европа - Холандия и Германия.

"Нужна е смяна на подхода - от торене на земята към хранене на растенията, коментира Даниела Василева, управляващ собственик във Фертиленд.

Заставаме зад тази инициатива заедно с компаниите Комо Експерт от Германия и Ван Иперен от Холандия в стремежът ни да допринесем за положителната разлика в резултатите и ефикасността на фермите и да бъдем възприети като технологичната торова компания в България."

В тази връзка бяха представени четири иновативни технологии с доказан ефект в храненето на растенията в световен мащаб:

Забавено освобождаване на азота (Novatec).

Контролирано освобождаване на макро- и микроелементи (Duratec).

Защита от изпарение на азота при торене с Уреа(N-Protect).

Повишена ефективност на фосфатите (IPE Technology) - предотвратяване на фиксация на фосфора непосредствено след приложение и отблокиране на наличните фосфор и микроелементи в почвата.

"Фертиленд е основен партньор на Индагро в България, както и на първият производител на комбинирани торове в една гранула в страната - Триада хим, каза Трифон Василев от екипа на фирмата."

Индагро със седалище в Женева, Швейцария, е в топ 10 на най-големите търговски торови компании в света, с доставки на над 1,3 млн. тона торове годишно в цял свят.

За пръв път през фермерите бе представена по-специфична информация от торовите пазари, свързана с водещите производители в Русия, Украйна, Турция, Египет и др., потока на продукти в Европа и др.

От екипа на Фертиленд акцентираха върху ролята на специалистите от фирмата като консултанти на фермерите не само при агротехническите процеси във фермите, но и при покупките на суровини, особено при големи количества. Бяха приложени примери с международни цени на торове и транспортни разходи при количества от 5000 тона.

При регулярните продажби и доставки на минерални комбинирани торове и микрогранулати, фирмата ще разчита на новата продукция на Триада хим - първият производител в страната на NP и NPK формулации в една гранула, както и на вече наложените в страната брандове на заводи в района на Балканите.

На семинара бяха представени и най-добри практики и прецизно земеделие от Холандия на база на разработките на Ван Иперен Интернешънъл.

Компанията е създала технологии, които са основната причина Холандия да бъде страната с най-ефикасно торене в Европа. Тези иновации са довели и до внедряването на продуктите на Ван Иперен в над 85 държави, една от които е България.

"Преди няколко години в Холандия било установено, че са налице огромни залежи от блокиран (фиксиран) фосфор в почвите, разясни Даниела Василева.

В същото време холандското правителство е наложило ограничения за торене заради близките нива на подпочвенте води с повърхността.

В тази връзка специалисти от Ван Иперен са заложили научни изследвания и разработки, които са довели до създаването на технология с уникални продукти, превръщащи блокирания фосфор в почвата в храна за растенията.

Това са предимно кристални и течни торове с хуминова киселина, екстракти от водорасли и активни вещества, които са патент на компанията и остават фирмена тайна - всичко това под бранда на технологията IPE (Increased Phosphates Efficiency или повишена ефективност на фосфатите)."

А причините да се провокират българските фермери да прилагат тази технология са следните: намаляване на разходите, увеличаване на добивите съхраняване на околната среда (по-ниски дози, по-висока рентабилност), успешно земеделие при трудни климатични условия и почви, минимизиране на загуби от хранителни елементи.

Гост-лектор на семинара Спирос Палеохоринос от Комо Експерт - Германия, който наред с технологиите (създадени от БАСФ), представи и богато портфолио от продукти за всички култури.

Основният акцент бе върху бавното отделяне на азота в полза на растенията, както и на усвояването на останалите хранителни елементи.

"Споделянето на най-добрите практики при хранене на растенията са основният мотив в организираните от нас технически срещи, сподели Трифон Василев.

Всички специалисти и успешни ферми от Западна Европа и Америка предават едни и същи послания в комуникацията с нас, а именно: да загърбим остарелите и неефективни практики в торенето (като например основно торене с амониева селитра) и да приемем новите технологии, които въпреки че са свързани със скъпи продукти не би следвало да натоварват бюджета на фермите - нормите на приложение са по-ниски. С други думи: ако една ферма вместо да отдели 100 000 лв. за торове като амониева селитра, уреа и др., насочи средствата за торовете Новатек, то резултатите на база на опита на фермите в Западна Европа следва да бъдат по-добри."

Ефектът от това се вижда на фигура 1. Това, което обикновено се наблюдава, е торене в началото и по време на вегетация със стандартни азотни торове като амониева селитра, уреа и др. Червените елипси показват как в началото се хвърля повече тор от нужното за растенията. Вследствие на неговото кратко действие растенията попадат в период на недостиг на азот до второто приложение на тор, което на фона на развитието на растенията се оказва недостатъчно - и откъм количество, и откъм време на действие.

Тук Фертиленд и Компо предлагат иновативно решение, изразено на снимката в зелен цвят - при прилагане на торовете Новатек се осигурява постоянно наличие на азот в полза на растенията и в съответствие с техните нужди.