Пръчките, които се премахват, да не се оставят в насаждението, а да се изнесат и изгорят

Трифон Зарезан, като празник на лозаря, по традиция дава началото на настроението за работата в лозята.

Някои от тях могат да започнат да се режат, но само в по-топли дни от месеца.

Трябва обаче да се действа избирателно. Това означава, че резитбата започва в тези райони и на тези места, в които за лозите и асмите не съществува никакъв риск от измръзване.

Започват да се режат първо винените сортове, които са сравнително най-студоустойчиви, като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен. А резитбата на десертните сортове се оставя за най-късно.

Стопаните на по-малки лозя няма за къде да бързат, защото те ще успеят да свършат работата си с ножиците до началото на напъпването. Така че засега работата им е хубаво да огледат насажденията за изсъхнали чепове, рамена и кордони и само тях да изрежат до здрава дървесина.