Европейските млекопроизводители предприеха нестандартна стъпка - потърсиха помощта на Ватикана за трудната ситуация, в която се намират. На 27 февруари 140 членове на Европейския млечен борд (EMБ) бяха на аудиенция при папата във Ватикана.

Млекопроизводители от цяла Европа - от Франция до Литва, дойдоха в Рим, за да потърсят благословия за себе си, за своите семейства и за своята професия..
Папата разговаря сърдечно с млекопроизводителите, съобщи след аудиенцията председателят на европейския млечен борд Ромуалд Шабер. Папата припомни, че смирението, постоянството и уважение към това, което човек получава от природата, са добродетелите, които ръководят живота ни.

Благословията на папа Франциск означава много за нас, призна Шабер. Той припомни, че млекопроизводителите са първата и най-слабата брънка в агрохранителната верига и на тях им се налага да се борят за оцеляването си вече дълго време заради изключително ниските цени на суровото мляко.

Шабер припомни, че изкупните цени на млечната суровина в Европа са паднали с 30-40 процента поради политически толерираното свръхпроизводство.
В много евопейски държави цената е изключително ниска - 25 евроцента за литър, а производствените разходи са над 40 евроцента.

Същевременно млекопреработватели и търговци продължават да получават големи печалби.

Крайно време е политиците да приемат Програмата за пазарна отговорност (MRP), разработена от Европейския млечен борд за справяне със свръхпроизводството. Само тогава европейските млекопроизводители ще могат да изкарват прехраната си, каза зам.-предсетателят на ЕМБ Сиета ван Кемпина.

Папа Франциск многократно е заявявал, че настоящата икономическа система е несправедлива. Той отправя силни критики към неолиберализма. Политиката на ЕС, която доведе до свръхпроизводство, и с експортен фокус в момента води до унищожаване на дребните млечни ферми в Европа и в развиващите се страни.

Европейските компании се намесват в националните млечни пазари в развиващите се държави и това в крайна сметка рано или късно упражнява натиск на местното млекопроизводство. И това води до бедност - въпрос, който много вълнува папата.

Италианският млекопроизводител Роберто Кавалиере беше много впечатлен след разговора с главата на Католическата църква. На млечния пазар трябва да се създадат такива условия, че ние и нашите семейства да имаме бъдеще и да стане възможно устойчивото селско стопанство, каза Кавалиере.