Подхранването на трайните насаждения е цял комплекс от грижи, който преди да се предприеме трябва да бъде обект на изчисления.

За да се формира висок и качествен добив е необходимо внасянето на органични и минерални торове, но в оптимални дози.

Въпросите "кога" и "колко" са много важни за торенето на лозите и вълнуват много лозари. Защото те знаят, че ефектът зависи твърде много от количеството на внесените в почвата хранителни елементи и както излишъкът, така и дефицитът се отразяват негативно.

Разбира се най-точният отговор на въпроса с какъв тор и в какви количества да се тори може да бъде даден след почвени анализи, но дребните стопани рядко прибягват към подобен род агрономически услуги.

По този повод ще отговорим на няколкото въпроса на наши читатели, които се интересуват как могат да изчислят количеството тор като знаят процентното съдържание на активното вещество в торовете, които купуват.

За целта може да послужи една лесна формула, по която да се смята.

Първо, имайте предвид, че процентното съдържание на активното вещество в закупения тор задължително трябва да бъде отбелязано на етикета.

След което, ако трябва да торите например с 18 кг фосфор в активно вещество, ще е нужно тази посочена норма да се умножи по 100 и полученият резултат да се раздели на процента активно вещество в тора, който е посочен на етикета на опаковката.

Използва се следната формула:

Х = (Н х 100) : П

където:

X е количеството тор в кг на декар

Н е препоръчаното количество тор в активно вещество, което трябва да се внесе на декар

П е процентът активно вещество в тора.

Пример:

Ако е препоръчано да се внесе 18 кг фосфор в активна форма, а сте купили двоен суперфосфат, на който е обозначено съдържание на фосфор 38%, тогава сметката е:

18 х 100 : 38 - 47,37 кг на декар двоен суперфосфат.