Картофите се рътят в помещение с температура от 12 до 18 градуса. Това става и вкъщи. Стаята може да не се отоплява, но да не е прекалено студена.

Влажността на въздуха се препоръчва да е около 80 %. В домашни условия това е трудно да се регулира, затова е важно редовно да се проветрява, за да се осигури свеж въздух.

Първоначално, докато се покажат кълновете и малко нараснат, след това се местят в светло помещение. Процесът може да протече на естествена или изкуствена светлина. Ако е изкуствена, то осветлението става чрез луминесцентни лампи. Те трябва да осигуряват светлина на клубените в продължение на 8-10 часа.

При тези условия след месец-два се получават прораснали картофи. Препоръчително е те да са дебели и дълги около 3-4 см. Ако са тънки и по-дълги, има опасност да се оронят по време на пренасянето и засаждането.

Избират се здрави и големи

За ранно производство се използват само здрави картофи, които нямат видими признаци на болести.

За да се получи качествена реколта, се използват по-големи клубени, които имат повече хранителни вещества, способни да изхранят добре развито растение, което да образува повече бройки картофи в гнездото.