Едногодишните и многогодишните балконски цветя по правило се размножават от семена. Семената се засяват в палети за разсад, в прясна, лека, въздухо- и влагопроницаема почва, без да прибавяте торове към нея.

Преди да засеете трябва да се убедите, че семената са пресни. Тяхната кълняемост обикновено се проверява чрез покълването им.

За целта 10-20 семена се поставят върху влажна салфетка на чиния и се покриват със стъкло. Салфетка се овлажнява редовно. След около седмица се проверява количеството на прорасналите семена. Повечето балконски растения имат 70-90 % кълняемост.

Когато се появят първите растенийца, палетите с разсада се преместват по-близо до източника на светлина, но не се излагат на пряко слънце! След появата на 2-3 листчета, най-силните и бързорастящи растенийца се пикират - по-дребните се разсаждат с интервал 3-4 см, по-едрите - 5-6 см.

Разсадът, отгледан на перваза у дома, около седмица преди засаждането му на постоянно място трябва да започне да се закалява.

За целта, през деня разсада се изнася на балкона и се оставя там, първоначално за няколко часа, а след това до вечерта. Непосредствено преди засаждането, ако няма студове, разсада може да се остави на балкона за през нощта.

Разсад за летните растения

Семената трябва да имат добра кълняемост, а почвата, която ще използвате, да е прясна.

Най-добре е да използвате специална почвена смеска за разсад, която ще ви гарантира важната за нежните семеначета стерилност и ще съответства на нуждите им от хранителни вещества.

Всички семена, с изключение на тези, които прорастват на светлина, засипете с тънък пласт почва. Добре е да го направите със сито. Посевите леко притиснете с дъска, напръскайте с вода и поставете сандъчетата на топло и светло място, но не под преки слънчеви лъчи.

Внимание! Семената с твърда обвивка прорастват по-бързо, ако предварително ги накиснете в леко топла вода.

Стъпка по стъпка:

Разпределете семената равномерно

Едрите семена разпределете по повърхността с ръка на еднакво разстояние едно от друго, а дребните разпределете с помощта на сито.

Засипете с тънък пласт почва.

Семената, прорастващи на тъмно засипете с лека почва в слой 1-2 мм и леко притиснете с дървена дъска.

Полейте внимателно

Напръскайте почвата с вода от пулверизатора. Ако поливате с лейка, може лесно да измиете от почвата.

По видове:

Едногодишни:

Вербена, кученце, калдаръмче

Семената се засяват в сандъчета при оранжерийни условия през януари, февруари, март, април. Пикират се в сандъчета и се изнасят в градината през април-май.

Тагетес, космос, циния, невен

Рядък посев на семена при парникови условия през март-април.

Многогодишни:

Смената се засяват в сандъчета при оранжерийни условия през февруари-март. Пикират се и се доотглеждат в лехи на открито. Изнасят се в градината през март-април на следващата година.

Другият начин е да засеете семаната на открито в леха през март-април. Пикират се на открито.