Ярослава Маринова агрометеоролог, НИМХ-БАН

Интензивните валежи в края на второто януарско десетдневие и ниските отрицателни температури през изминалия период, достигнали в западните и северни райони от -18-20 градуса до -22-24 градуса, поставиха на изпитание зимуващите земеделски култури. При част от овощните и трайни насаждения се очакват повреди от измръзване, а на места са констатирани щети от силен вятър, тежък мокър сняг и обледеняване. В областите Кърджали и Смолян проливните дъждове преовлажниха и наводниха градини и земеделски участъци.

През следващия седемдневен период се очаква омекване на времето, но като цяло, зимният му характер ще се запази. До края на месеца се прогнозира постепенно повишение на дневните температури, но средноденонощните им стойности в повечето полски райони ще остават в граници, подържащи покоя при посевите и трайните насаждения. Очакваното слънчево време през втората половина на настоящата седмица и повишението на максималните температури ще предизвикат активно топене и намаляване на снежната покривка в част от равнините райони на страната. До края на периода не се прогнозират нови критичнониски минимални температури за зимуващите земеделски култури. На преовлажнените южни полета при посевите са възможни механични повреди от образуване на ледена кора.

Слабите превалявания през периода няма да променят нивата на почвените влагозапаси. Вследствие обилните валежи в края на второто януарско десетдневие, достигнали и надвишили на места от 1,2 до 2, 5 пъти месечните норми, общият воден запас в еднометровия почвен слой в повечето райони на страната достигна стойности, близки до ППВ (Пределна Полска Влагоемност). Очакваното подобрение на топлинните условия ще поддържа снеготопенето и в началото на февруари ще започне влагонатрупване и в 0-200 см. почвен хоризонт.

През втората половина от настоящата седмица в отделни райони ще има подходящи условия провеждането на сезонните агротехнически мероприятия на полето и в градините. Предвид предстоящите зимни резитби, в местата с измерени критичнониски температури при овошките и лозите трябва да се вземат проби за измръзване, с цел - установяване на правилен резитбен подход.