Заявяването за подпомагане за директни плащания през 2016 г. ще започне на 1 март и ще продължи до 15 май 2016 година.

За тази година земеделските стопани трябва да бъдат подготвени с документите си за правно основание за ползване на земята от по-рано - т.е. преди старта на кампанията.

Посочването на площите за подпомагане ще се извършва в общинските служби по земеделие по местонахождение на площите или по адресна регистрация, като земеделски стопанин. Заявленията за подпомагане ще могат да се финализират само в общинските служби.

Внимание!

За разлика от миналата година кандидатите ще могат да заявяват само площи в обхвата на границите на имотите, за които имат регистрирано правно основание за ползването им - в срок до 15 февруари 2016 година.

Това трябва да се знае от всички кандидати за подпомагане, които могат да бъдат от най-различни категории - собственици или съсобственици на поземлени имоти, арендатори, наематели, кооперации, на които са предоставени имоти за съвместна обработка, за предоставени земи със заповед на министъра на земеделието от Държавния поземлен фонд на научни, научно-производствени и учебни заведения, вкл. и на Министерство на транспорта, местата за лишаване от свобода, на семепроизводни и племенни стопанства.

В това число влизат и овощни разсадници, пепиниери и маточници, горски разсадници и ловни стопанства, ведомства, свързани с отбраната и сигурността на страната, ползватели по споразумения или разпределения на масиви за ползване на земеделските земи.

Кога и как ще се налагат санкции на кандидатите

Заявяването за подпомагане за директни плащания през 2016 г. ще продължи до 15 май 2016 г.

След 15 май 2016 г., в продължение на 25 календарни дни кандидатите ще могат да извършват корекции по вече подадени от тях заявления, както и нови заявления.
Ще им се налагат санкции в размер на 1% върху одобрената сума за подпомагане за всеки ден закъснение след определената дата при ново заявление.
А когато извършват корекции във вече подадено заявление ще търпят същата санкция за всеки ден, но вече смятано след 31 май.

За кои схеми се иска регистрирано право за земята

Схемите за директни плащания за подпомагане, за които се изисква регистрирано правно основание за ползване на площите от регистриран земеделски стопанин са:

Схема за единно плащане на площ (СЕПП)

Схема за преразпределително плащане

Схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда (зелени директни плащания

Схема за млади земеделски стопани

Схеми за обвързано с производството подпомагане

Схема за дребни земеделски стопани

Специално плащане за култура - памук.